Αντιδράσεις για έκθεση σχετικά με τη δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη-Tι απαντούν τα ΕΛΠΕ

6 Σεπτεμβρίου 201719:10

Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης προκάλεσε η δημοσίευση έκθεσης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την οποία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, φαίνεται να έχουν παραγγείλει τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.), με αφορμή τη δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

«Τα τελευταία 24ωρα δημοσιεύτηκε έκθεση που φαίνεται να έχουν παραγγείλει τα ΕΛ.ΠΕ. με αφορμή το πρόβλημα δυσοσμίας που εμφανίζεται στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Στην έκθεση αυτή καταγράφεται η δραστηριότητα πολιτών για το θέμα και οι πολιτικές τους πεποιθήσεις, ενώ υπάρχουν αναφορές σε αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε τηλεφωνικές διαμαρτυρίες πολιτών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, «θεωρώντας ότι το θέμα άπτεται των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων», θέτει μια σειρά από ερωτήματα: αν παραγγέλθηκε από τη Διοίκηση των ΕΛΠΕ συγκεκριμένη έρευνα, σε ποια εταιρεία και με ποιο θέμα, αν παραδόθηκε στη Διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. έκθεση της έρευνας, πότε και με ποιο περιεχόμενο, αν υπήρχαν αναφορές σε πολίτες, στη δραστηριότητά τους, στην κομματική τους ένταξη, σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, ποιοι είχαν πρόσβαση στο περιεχόμενο της έκθεσης και πώς χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία της.

«Δεν αποτελούν κείμενο του Ομίλου» απαντούν τα ΕΛΠΕ

Δεν αποτελεί κείμενο του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ η εκπόνηση έκθεσης σχετικά με την ενημέρωση της κοινής γνώμης αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του διυλιστηρίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο αναφέρονται σημερινά δημοσιεύματα, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Όμιλος. Όπως επισημαίνουν τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, το εν λόγο κείμενο αποτελεί «εσωτερικό κείμενο εργασίας γνωστής εταιρείας παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας» στην οποία ανατέθηκε η εκπόνηση πρότασης για ένα «ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσέγγισης της τοπικής κοινωνίας και ενημέρωσης της κοινής γνώμης» και το οποίο επρόκειτο να παραδοθεί στα ΕΛΠΕ στις 31/10. Μετά από αυτή την εξέλιξη και με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει εγκριθεί από τα ΕΛΠΕ και δεν έχει παραδοθεί, ο Όμιλος – τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση – διέκοψε τη συνεργασία του με την εταιρεία επικοινωνίας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ για το ζήτημα:

«Με αφορμή δημοσιεύματα, τα οποία αποδίδουν στον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ την εκπόνηση έκθεσης σχετικά με την ενημέρωση της κοινής γνώμης αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του διυλιστηρίου  Θεσσαλονίκης, η Διοίκηση των ΕΛΠΕ διευκρινίζει ότι:   

Το φερόμενο ως κείμενο των ΕΛΠΕ δεν αποτελεί κείμενο του Ομίλου, αλλά εσωτερικό κείμενο εργασίας γνωστής εταιρείας παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας, στην οποία ανατέθηκε η εκπόνηση πρότασης για ένα «ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσέγγισης της τοπικής κοινωνίας και ενημέρωσης της κοινής γνώμης», το οποίο επρόκειτο να παραδοθεί στον Όμιλο στις 31 Οκτωβρίου.

Το πρόγραμμα αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει εγκριθεί από τα ΕΛΠΕ και δεν έχει παραδοθεί, κατόπιν δε των δημοσιευμάτων ο Όμιλος ΕΛΠΕ προχώρησε άμεσα στη καταγγελία της σύμβασης και στη διακοπή της συνεργασίας με την εταιρεία, εκφράζοντας κατηγορηματικά την αντίθεσή του για οποιαδήποτε αναφορά στοιχείων της προσωπικής ζωής και δραστηριότητας των πολιτών και των εκπροσώπων τους.

Ο Όμιλος ΕΛΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ εκφράζει τη συγνώμη του στους πολίτες της Θεσσαλονίκης για τις αντιδεοντολογικές αναφορές του κειμένου αυτού, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με το πλαίσιο δεοντολογίας και τις αρχές λειτουργίας των ΕΛΠΕ και την -ήδη καταγγελθείσα- σύμβαση ανάθεσης του έργου».

«Επειδή βρισκόμαστε στο 2017 και όχι? στο 1967 περιμένουμε απαντήσεις στα παραπάνω από τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. Εάν όλα αυτά δεν ισχύουν θα πρέπει να τα διαψεύδουν. Η δε Oneteam AE, πριν απειλήσει με διώξεις ας απαντήσει στο εάν έχει καταγράψει στην έκθεσή της ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις πολιτών, εάν αποτελεί στοιχείο των ερευνών της η δραστηριότητα και η ενασχόληση των πολιτών με τα κοινά, εάν έκανε χρήση καταγεγραμμένων τηλεφωνικών συνομιλιών, εάν τα παραπάνω τα θεωρεί σύννομα ή τα καταδικάζει», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Όσο δεν δίνονται σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις στα παραπάνω, ο καθένας μπορεί να υποθέτει το οτιδήποτε», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, και καλεί «τόσο τα ΕΛ.ΠΕ. όσο και την Oneteam AE να δώσουν σαφείς απαντήσεις και να δημοσιοποιήσουν την έκθεση άμεσα ώστε να λυθούν οι όποιες «παρεξηγήσεις»».  

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήδεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]