Η κυβέρνηση κλείνει 1600 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα – 8000 οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν

24 Οκτωβρίου 201710:18

Την στιγμή που η κρίση και η φορολογία έχει οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις στο λουκέτο η κυβέρνηση κατά έναν περίεργο τρόπο με μια μεθοδευμενη προσπάθεια, οδηγεί 1600 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα στο κλείσιμο. 

Πρόκειται για πρατήρια που λειτουργούν κυρίως μέσα στις πόλεις και βρίσκονται κάτω από οικοδομές. Τα περισσότερα από αυτά λειτουργούν εδώ και 40-50 χρόνια στους χώρους αυτούς με τους ιδιοκτήτες να έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις ώστε αυτά να είναι ασφαλή. Αυτός είναι εξάλλου ο βασικός λόγος που επικαλείται η κυβέρνηση , η ασφάλεια ενώ το επιχείρημα της ότι στην Ευρώπη δεν λειτουργούν πρατήρια μέσα στις πόλεις αφού σε όλο το κόσμο, κα στην Ευρώπη, λειτουργούν κανονικά πρατήρια μέσα στις πόλεις και μάλιστα με λιγότερα μέτρα ασφαλείας.

Τους επιβάλλουν εξοντωτικά μέτρα για να τα κρατήσουν ανοιχτά

Μέχρι σήμερα πλην 2-3 περιπτώσεων και αυτά όχι με υπαιτιότητα πρατηρίου, δεν υπάρχουν συμβάντα που να δικαιολογούν το κλείσιμο αυτών των επιχειρήσεων. Και επειδή η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να τα κλείσει με μια απόφαση, επέβαλλε τέτοια μέτρα που η υλοποίηση τους μπορεί να φτάσουν και τα 50000 ευρώ για ένα πρατήριο, ποσό που δεν μπορούν να το διαθέσουν τις σημερινές ημέρες οι επιχειρήσεις. 

Μάλιστα μερικά από αυτά είναι κυριολεκτικά φωτογραφικά αφού ένα συγκεκριμένο σύστημα που τους επιβάλλεται, δεν υπάρχει πουθενά στο κόσμο, δεν εφαρμόζεται σε κανένα πρατήριο στο κόσμο, και το βγάζει μόνο μια Ελληνική εταιρεία και η οποία θα το πουλά στα 1600 αυτά πρατήρια.

Χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίες

Όλα τα πρατήρια που βρίσκονται μέσα στις πόλεις είναι οικογενειακές επιχειρήσεις και τα οποία σύμφωνα με την Ένωση Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης έχουν έναν μέσο όρο εργαζομένων πέντε έως έξι άτομα. Αυτόματα αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες θα οδηγηθούν στην ανεργία. Για αυτό το λόγο η διοίκηση της ΕΝ.ΒΕ.Θ το Σάββατο είχε συνάντηση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και τους οποίους τους ενημέρωσαν όχι μόνο για το άδικο της απόφασης αλλά και το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί σε χιλιάδες οικογένειες. 

Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι από μια τέτοια εξέλιξη

Οι κερδισμένοι θα είναι οι μεγάλες εταιρείες πετρελαιοειδών οι οποίες πλέον είναι και πρατηριούχοι. Πολλά από τα πρατήρια που υπάρχουν, και κυρίως τα καλύτερα σημεία, δεν είναι οικογενειάρχες πρατηριούχοι αλλά μεγάλες πολυεθνικές. Όλα αυτά τα πρατήρια άνηκαν σε πρατηριούχους οι οποίοι κάποια στιγμή αναγκάστηκαν λόγο της κρίσης να τα πουλήσουν η να τα νοικιάσουν στις πολυεθνικές. 

Αν κλείσουν τα πρατήρια μέσα στις πόλεις οι αυτοί που θα επωφεληθούν άμεσα είναι αυτές οι εταιρείες οι οποίες πλέον έχουν περισσότερα από 1000 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήδεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]