Μαίνεται η πύρινη λαίλαπα στα χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία

11 Αυγούστου 201715:19

Δύσκολη παραμένει και σήμερα η κατάσταση στα χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Για τρεις ημέρες οι κάτοικοι και το Πυροσβεστικό Σώμα δίνουν μάχη με τις φλόγες, ενώ το πρωί αναχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair CL-415 για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης. Τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούν στις περιοχές που είναι τα χωριά Γεωργουτσάτες, Χουλιαράτες, Γράψη Δρόβιανη, και Φρουστάνη.

«Από τις 7.15 το πρωί τα δύο ελληνικά καναντέρ βρίσκονται στην περιοχή, στα χωριά της Αλβανίας, όπου ζει η ελληνική μειονότητα και από εκείνη την ώρα ενεργούν και κάνουν ρίψεις προκειμένου να μειώσουν ή να σβήσουν την πυρκαγιά, η οποία είναι πολύ δύσκολη, γιατί είναι και σε ορεινό έδαφος και δεν υπάρχει δυνατότητα καλού συντονισμού με τα επίγεια τμήματα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

Δυστυχώς, όπως είπε ο υπουργός, η Αλβανία δεν έχει τους μηχανισμούς που χρειάζεται «κι εδώ έχουμε κι έναν σοβαρό, επιπλέον λόγο, να ανταποκριθούμε με ό,τι καλύτερο έχουμε, γιατί σε αυτά τα χωριά ζει και πρέπει να διατηρηθεί η ελληνική μειονότητα, αλλά και ο φυσικός πλούτος που έχουν αυτά τα χωριά».

Η επιχείρηση σχεδιάστηκε χθες το βράδυ και σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, η κυβέρνηση αποφάσισε να σταλούν τα Canadair που βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά, δέκα ελληνικά μειονοτικά χωριά στους δήμους της Δρόπολης και της Φοινίκης στην Αλβανία είναι αντιμέτωπα με την πύρινη λαίλαπα. Στον δήμο Δρόπολης στο χωριό Γράψη δύο σπίτια, ένας ναός και μια αποθήκη κάηκαν και απειλήθηκε η ζωή τριών ηλικιωμένων. Ένας παλιός ναός κάηκε και στη Φράστανη.

Χθες, οι πυρκαγιές έφθασαν στα χωριά Φράστανη, Λιούγκαρη, Γεωργουτσάτι και Ζερβάτι.

Στο δήμο Φοινίκης ένα μεγάλο κομμάτι του μεγάλου φυσικού πάρκου «Γαλάζιο Μάτι» παραδόθηκε στις φλόγες. Απειλήθηκαν τα χωριά Πετσά, Μουζίνα, Καρδικάκι και Δρόβιανη.

«Ανταποκρινόμαστε στο αίτημα για βοήθεια στα βορειοηπειρωτικά χωριά, όπως κάνουμε πάντα όπου μας ζητείται. Και πριν από λίγες μέρες ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της Αλβανίας για βοήθεια στην κατάσβεση των πυρκαγιών σε άλλες περιοχές, αλλά τώρα υπάρχει ένας λόγος παραπάνω, καθώς οι πυρκαγιές είναι κοντά στα ελληνικά σύνορα και στα χωριά της μειονότητας που πάντα στηρίζουμε. Στέλνουμε ο,τι καλύτερο έχουμε για να συνδράμουμε ώστε να μην κινδυνέψουν άνθρωποι και περιουσίες» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ν. Τόσκας.

Σημειώνεται ότι η αλβανική κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια για τις πυρκαγιές μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήδεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]