Μητσοτάκης: Ο χρόνος δουλεύει υπέρ της Ν.Δ. αλλά σε βάρος της χώρας

19 Μαρτίου 201710:15

Παρακολουθώντας τα σύννεφα της αβεβαιότητας να πυκνώνουν σε όλους τους τομείς, η ηγεσία της Ν.Δ. εκπέμπει με τον πλέον ηχηρό τρόπο μήνυμα «κατεπείγοντος» σε ό,τι αφορά την ανάγκη για «πολιτική αλλαγή» προκειμένου «να μην μπει η χώρα σε περιπέτεια και τα χάσει όλα επειδή κυβερνάται από παρακμιακές δυνάμεις», όπως είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως η χώρα «είναι μετέωρη» αποτυπώνεται ο έντονος προβληματισμός με τον οποίο η γαλάζια ηγεσία βλέπει το χρόνο να κυλά μέσα σε συνθήκες ανασφάλειας που συνιστούν τροχοπέδη για κάθε προοπτική ανάκαμψης. Για το λόγο αυτό επέλεξε να κρούσει με ένταση το «καμπανάκι», μιλώντας για «κινδύνους που μεγαλώνουν», αλλά και για το διακύβευμα που αφορά στην παρουσία της χώρας στο στενό πυρήνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Το στίγμα της κλιμάκωσης στην αντιπολιτευτική τακτική είναι σαφές εκ μέρους της Ν.Δ. και έχει διπλό στόχο:

● Πρώτον, να καταδεικνύει ότι τα χρονικά περιθώρια διαρκώς στενεύουν και οι εκλογές το ταχύτερο συνιστούν κορυφαία προτεραιότητα. «Οχι κομματικό στόχο, αλλά εθνική αναγκαιότητα», όπως λένε χαρακτηριστικά στην Πειραιώς.

● Δεύτερον, να εκπέμπει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση το μήνυμα της ετοιμότητας της ίδιας της Ν.Δ. να αναλάβει την εξουσία, έχοντας γνώση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει ως κυβέρνηση, αφού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αναστρέψει την πορεία της τελευταίας διετίας λαμβάνοντας και «δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις». Μακριά από λογικές «ώριμου φρούτου» γιατί, όπως λένε στην Πειραιώς, «ο χρόνος δουλεύει υπέρ της Ν.Δ., αλλά ταυτόχρονα δουλεύει σε βάρος της χώρας».

Η διαβεβαίωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως η Ν.Δ. «είναι έτοιμη» και «διαθέτει σχέδιο» είναι ενδεικτική της επιλογής να συνοδεύονται οι υψηλοί αντιπολιτευτικοί τόνοι από διαρκές μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για τις δυνατότητες της χώρας εάν εφαρμοστεί μία άλλη πολιτική από μία διαφορετική κυβέρνηση. Και τούτο για να αντιμετωπιστούν κίνδυνοι που ο πρόεδρος της Ν.Δ. αξιολογεί ως εξαιρετικά σημαντικούς στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας. Ο «μηδενισμός» που, όπως λέει, «έχει γίνει σαράκι μέσα στα σωθικά της κοινωνίας». Η «απογοήτευση» που, όπως τονίζει, «έχουν φέρει οι τόσες και τόσες διαψεύσεις». Και η επένδυση από τον ΣΥΡΙΖΑ στο «όλοι τα ίδια κάνουν».

Αποφασιστικότητα

Μια φράση που συχνά επικαλούνται στη Ν.Δ. είναι πως «το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος είναι εκείνο της αδράνειας». Γι’ αυτό και το στοιχείο της ταχύτητας στην υλοποίηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων θα αποτελεί, μαζί με εκείνο της αποφασιστικότητας, κεντρικό στοιχείο του γαλάζιου μηνύματος στην κοινωνία.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα προωθηθούν όλα τα κρίσιμα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια, με τα οποία η ηγεσία της Ν.Δ. ευελπιστεί να αλλάξει το κλίμα όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό. Εκεί όπου φιλοδοξεί να κερδίσει το στοίχημα της αξιοπιστίας που θα της επιτρέψει να δώσει από καλύτερες θέσεις την κορυφαία «μάχη» για να πείσει τους εταίρους για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 από 3,5% στα επίπεδα του 2%, ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για αναπτυξιακές πολιτικές, όπως η υλοποίηση της δεύτερης φάσης μειώσεων σε φόρους και εισφορές.
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήδεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]