Ποιες είναι οι 9 απαραίτητες εξετάσεις για τον Διαβήτη.

17 Ιουλίου 201720:19

Τα άτομα με Διαβήτη πρέπει να ακολουθούν ένα ετήσιο πρόγραμμα με εξετάσεις. Σκοπός είναι η πρόληψη, για την ανάπτυξη των επιπλοκών του Διαβήτη. Η αποφυγή των εξετάσεων αυτών σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά επιπλοκών, καθώς και με αυξημένα ποσοστά προώρων θανάτων.

Στην Αγγλία το National Diabetes Audit 2015-2016 διερεύνησε την σχέση της αυξημένης θνητότητας και της αποφυγής των ετήσιων εξετάσεων. Τα ποσοστά θανάτου ήταν αυξημένα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, για τα άτομα με Διαβήτη, που δεν είχαν κάνει εξετάσεις τα τελευταία 7 χρόνια. Ο κίνδυνος θανάτου ήταν κάτι παραπάνω από διπλάσιος για τις ηλικίες μεταξύ 35-39 και 70-74 ετών.

Έγινε προσπάθεια να διευκρινιστούν, ποια ήταν τα άτομα, που κινδύνευαν περισσότερο. Από την ανάλυση των δεδομένων φάνηκε ότι, τα άτομα με Διαβήτη τύπου 1 είχαν 127,8% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με τα άτομα που έκαναν εξετάσεις. Όσοι ανήκαν στην κατηγορία Διαβήτη τύπου 2 διέτρεχαν κίνδυνο θανάτου αυξημένο κατά 28,4%.

Από τα 102.010 άτομα με Διαβήτη, που πέθαναν το 2015 στην Αγγλία, το 33,4% έπαθε έμφραγμα, εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια. Για τον γενικό πληθυσμό, την ίδια χρονιά τα ποσοστά θανάτου από αυτά τα νοσήματα ήταν της τάξης του 28,5%.

Οι 9 εξετάσεις για τον Διαβήτη

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 9 εξετάσεις για τον Διαβήτη, σε ετήσια βάση, θα μπορούσαν να προλάβουν την πλειονότητα των πρόωρων θανάτων και επιπλοκών. Το Αγγλικό σύστημα υγείας πρτείνει τις παρακάτω 9 εξετάσεις ως απαραίτητες, να γίνονται κάθε χρόνο:

  1. Γλυκόζης αίματος και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης
  2. Μέτρηση αρτηριακής πίεσης
  3. Μέτρηση επιπέδων χοληστερίνης
  4. Εξέταση των αγγείων του ματιού (βυθοσκόπηση)
  5. Εξέταση των ποδιών
  6. Έλεγχος νεφρικής λειτουργίας με εξέταση ούρων (μικροαλβουμίνη)
  7. Έλεγχος νεφρικής λειτουργίας με εξέταση αίματος (ουρία, κρεατινίνη)
  8. Μέτρηση σωματικού βάρους
  9. Εκτίμηση για διακοπή καπνίσματος

www.smarthealth.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήδεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]