Ρύθμιση για όσους μένουν εκτός εξωδικαστικού, με «κούρεμα» ως και 30% για χρέη στο Δημόσιο

16 Ιουλίου 201710:36

Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 20.000 ευρώ και δεν μπορούν ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα μπορούν να ενταχτούν σε νέα ρύθμιση που προωθείται από το οικονομικό επιτελείο, η οποία θα περιλαμβάνει δυνατότητα «κουρέματος» έως και 30%, σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews. H συγκεκριμένη ρύθμιση, όπως υπογραμμίζεται, αφορά σε οφειλές αποκλειστικά προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, και όχι για τράπεζες και προμηθευτές.

Όπως αναφέρεται, τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα αποπληρώνονται σε 120 δόσεις, αφού προηγηθεί διαγραφή των προστίμων και των προσαυξήσεων σε ποσοστό έως και 95%. Ακόμη, σύμφωνα με το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου, θα επιβάλλονται αυστηρές ποινές στους οφειλέτες που δεν εξυπηρετούν με συνέπεια την καταβολή των δόσεων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη Realnews, που επικαλείται αρμόδιες πηγές, η νέα ρύθμιση θα προβλέπει τα εξής:

  • Από 20.000 και άνω θα προβλέπεται αρχικά αυτόματη διαγραφή του 95% των προσαυξήσεων και των προστίμων προς τις εφορίες και του 85% των προσαυξήσεων προς την κοινωνική ασφάλιση.
  • Σε αυτή την κατηγορία θα δίνεται η δυνατότητα, αφού διαγραφούν οι προσαυξήσεις, να αφαιρείται ακόμα και το 30% της κύριας οφειλής, με κριτήριο τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.
  • Αφορά όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό, δηλαδή ενεργούς ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα.
  • Για να γίνει δεκτή η αίτηση αναδιάρθρωσης που θα υποβάλει ο οφειλέτης, θα πρέπει να παρέχει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι θα μπορεί να καταβάλλει τις δόσεις στο ύψος και τον χρόνο που προτείνεται στην έκθεση βιωσιμότητάς του. Επίσης, θα πρέπει να τεκμηριώνει ότι θα καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης.
  • Θα μπορεί να αποπληρώνει τις οφειλές του σε διάστημα δεκαετίας- έως και 120 δόσεις- ενώ η δόση δεν θα είναι κάτω των 50 ευρώ, με επιτόκιο εξόφλησης euribor τριμήνου, προσαυξημένο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Η συνεπής καταβολή των δόσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το κούρεμα.
  • Αν κάποιος σταματήσει την καταβολή των δόσεων, η κύρια οφειλή επανέρχεται στα προ κουρέματος επίπεδα, αφού αφαιρεθεί το ποσό που έχει καταβληθεί.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήδεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]