Σπρώχνουν την Eldorado Gold να φύγει από την Ελλάδα

9 Αυγούστου 201722:50

Την πόρτα της εξόδου δείχνει στην Ελληνικός Χρυσός η κυβέρνηση εξαιτίας των συνεχών εμποδίων που θέτει με την επένδυση στη Χαλκιδική. Τις τελευταίες ημέρες τα πράγματα έχουν φτάσει στα άκρα μετά και την απόφαση να οδηγηθεί η υπόθεση Σκουριές στην Διατησία, και την άκαρπη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τον επικεφαλής της καναδικής εταιρείας στην Αθήνα.

Σαν αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, η ηγεσία της Ελληνικός Χρυσός ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει μέχρι νεωτέρας τα εγκαίνια της επένδυσης στην Ολυμπιάδα, που είχαν προγραμματιστεί για τις 15 Σεπτεμβρίου.

«Η αιτία είναι ότι η κυβέρνηση καθυστερεί εδώ και δώδεκα μήνες να εκδώσει την σχετική άδεια, επομένως εγκαίνια δίχως να έχουμε εξασφαλίσει άδεια, δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα», λένε στο Liberal πηγές της εταιρείας. Οι ίδιοι κύκλοι κάνουν λόγο για συνεχή προσκόμματα, και αναίτιες καθυστερήσεις που δεν οφείλονται σε νομικούς ή τεχνικούς λόγους, καθώς τα σχετικά έγγραφα έχουν υποβληθεί εδώ και πολλούς μήνες. 

Η απόφαση πάντως αναστολής των εγκαινίων τροφοδότησε φήμες για αποχώρηση της εταιρείας από την Ελλάδα, που διαψεύδονται από πηγές της Eldorado. Η τελική απόφαση, λένε οι ίδιοι κύκλοι, θα ληφθεί από τους μετόχους της εταιρείας, που κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι είναι από την μέχρι τώρα στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Ο στόχος ήταν η παραγωγή στην Ολυμπιάδα να ξεκινήσει εντός του έτους, χρονοδιάγραμμα που θεωρείται πλέον εξαιρετικά αμφίβολο. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση, μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου η μητρική «Eldorado Gold» αναμένεται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις της για τη συνέχιση ή μη της επένδυσης σε Ολυμπιάδα και Σκουριές.

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναβρασμό προειδοποιώντας για νέο κύκλο κινητοποιήσεων, ωστόσο εντός του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί κλίμα ότι το κόμμα βρίσκεται ένα βήμα πριν να κερδίσει τον πόλεμο με την Eldorado Gold εκδιώκοντας την πολυεθνική εταιρεία από την Ελλάδα, ακυρώνοντας οριστικά μια επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

«Κάποιοι παίζουν κορώνα-γράμματα 2.400 εργαζόμενους, ελπίζουμε να μην δημιουργήσουν 2.400 νέους ανέργους που θα έχουν την δική τους σφραγίδα και υπογραφή», αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωσή του το Σωματείο εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, προαναγγέλοντας νέες κινητοποιήσεις, για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι οι εκκρεμείς αδειοδοτήσεις για το έργο της Ολυμπιάδας βαίνουν προς ολοκλήρωση, ωστόσο η εταιρεία από την πλευρά της επιμένει ότι δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση ούτε για την έκδοση των αδειών που έχει αιτηθεί, ούτε και για τις ενέργειες προσφυγής του Ελληνικού Δημοσίου στη Διαιτησία κατά της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ όπως έχει ήδη ανακοινώσει το ΥΠΕΝ για τις αρχές Αυγούστου.

Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα μια ακόμη συνάντηση ανάμεσα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold, George Burns και τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη για τα θέματα αδειοδότησης των επενδύσεων, που ενίσχυσε παρά απάλυνε το πολεμικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών

«Το θέμα με την αδειοδότηση της Ολυμπιάδας θα έπρεπε να είχε λήξει από τον Ιανουάριο του 2017, όταν σε συνάντηση μας στο ΥΠΕΝ, το Υπουργείο μας είχε διαβεβαιώσει ότι θα ολοκληρωνόταν εντός του τότε μήνα», υποστηρίζει το Σωματείο Εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, τονίζοντας ότι τους μήνες που ακολούθησαν, το υπουργείο συνέχιζε να τους διαβεβαιώνει ότι το ζήτημα θα λήξει εντός των επόμενων εβδομάδων.

Οι εργαζόμενοι πάντως καταγγέλλουν πως οι συγκεκριμένες τεχνικές μελέτες Ολυμπιάδας και Σκουριών έχουν κατατεθεί εδώ και μήνες, έχουν διεκπεραιωθεί οι απαραίτητες ενέργειες από τους υπηρεσιακούς, έχουν πληρωθεί μάλιστα και τα παράβολα έκδοσης των αδειών, αλλά το ΥΠΕΝ αρνείται να βάλει την τελική υπογραφή.

Η ακύρωση της επένδυσης στην Χαλκιδική αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί μια από τις σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν ο στόχος δεν καταστεί εφικτός, θα θεωρηθεί για το ΣΥΡΙΖΑ αποτυχία, λέει άνθρωπος με γνώση του αντικειμένου. Στην πραγματικότητα σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει σε όλες σχεδόν τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ελπίζει ότι μια μόνιμα υψωμένη “κόκκινη σημαία” στην Χαλκιδική , μπορεί να προσφέρει ακόμη ελπίδα στον αριστερό ψηφοφόρο.

Η Eldorado έχει μέχρι σήμερα καταβάλει 2,2 δισ. δολάρια για να αγοράσει το 2011 την European Golfieifd, την εταιρεία που είχε λάβει άδεια για την εξόρυξη χρυσού και άλλων μετάλλων στην περιοχή της Χαλκιδικής, ενώ από το 2012 έως σήμερα έχει καταβάλει επιπλέον 850 εκατ ευρώ σε κατασκευαστικά έργα.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της εταιρείας επισημαίνονται για την αναβολή των εγκαινίων τα εξής:

«Με το παρόν Δελτίο Τύπου ανακοινώνεται ότι οι Διοικήσεις της Eldorado Gοld και της Ελληνικός Χρυσός αποφάσισαν να αναβάλουν την τελετή των εγκαινίων στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας, μέχρι νεοτέρας. Η τελετή των εγκαινίων είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου του 2017.
Από το Γραφείο Τύπου«.

Εργαζόμενοι Μεταλλείων Κασσάνδρας: «Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική και να μη μείνουν στο δρόμο 2.400 εργαζόμενοι»

Την έντονη ανησυχία τους για την εξέλιξη του έργου των Μεταλλείων Κασσάνδρας εκφράζουν οι εργαζόμενοι και δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε νέο γύρο κινητοποιήσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχισή του. 

Όπως τονίζουν, για άλλη μια φορά απειλείται το εργασιακό τους μέλλον εξαιτίας αδειοδοτήσεων που «μένουν στα συρτάρια». Αυτήν την φορά του εργοστασίου και των συνοδών εγκαταστάσεων του υποέργου Ολυμπιάδας καθώς και της τροποποίησης μελέτης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του υποέργου Σκουριών, αδειοδοτήσεις οι οποίες αν δεν ολοκληρωθούν δεν έχουν πλέον αντικείμενο εργασίας.

Οι εργαζόμενοι των Μεταλλείων Κασσάνδρας καταγγέλλουν, ότι το ΥΠΕΝ τους ενημέρωσε πως «ολοκληρώνονται οι εκκρεμείς αδειοδοτήσεις για το υποέργο Ολυμπιάδας». Αυτοί, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε να έχει λήξει από τον Ιανουάριο του 2017, όταν σε συνάντηση που είχαν στο ΥΠΕΝ τους διαβεβαίωσαν ότι το θέμα της αδειοδότησης θα ολοκληρωνόταν εντός του Ιανουαρίου.

«Σε κάθε όχλησή μας όλους αυτούς τους μήνες λαμβάναμε την διαβεβαίωση ότι το θέμα θα έληγε εντός των επόμενων εβδομάδων για να φτάσουμε στο σήμερα όπου τον επόμενο μήνα ουσιαστικά δεν θα έχουμε αντικείμενο εργασίας.

Το μόνο που παραμένει ξεκάθαρο είναι ότι το υπουργείο για ακόμα μια φορά δεν θα είναι ακόλουθο στις δεσμεύσεις του και γι’ αυτό έχουμε να απευθύνουμε τα παρακάτω ερωτήματα αν και ήδη ξέρουμε τις απαντήσεις:

1.Αληθεύει ότι οι συγκεκριμένες τεχνικές μελέτες Ολυμπιάδας και Σκουριών έχουν κατατεθεί εδώ και μήνες, έχουν διεκπεραιωθεί οι απαραίτητες ενέργειες από τους υπηρεσιακούς, έχουν πληρωθεί μάλιστα και τα παράβολα έκδοσης των αδειών και  το ΥΠΕΝ αρνείται να βάλει την τελική υπογραφή;

2.Αληθεύει ότι πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να μην δοθεί καμία άδεια που αφορά τις Σκουριές όσο εκκρεμεί η διαδικασία της διαιτησίας στην οποία αυτό κατέφυγε; Ποιος νόμος δικαιολογεί μια τέτοια απόφαση;

3.Αληθεύει ότι το ΥΠΕΝ δεν προχωρά σε έγκριση της μελέτης του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού στον Μαντέμ Λάκκο αγνοώντας τις αποφάσεις του ΣΤΕ;»
 
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να ξεκινήσουν νέο γύρο κινητοποιήσεων προκειμένου να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους και την συνέχιση του έργου.

«Ελπίζουμε ειλικρινά να πρυτανεύσει η λογική και να μπουν στην άκρη οι ιδεοληψίες, έτσι ώστε ο Σεπτέμβριος να μας βρει να εργαζόμαστε και όχι στους δρόμους διαμαρτυρόμενους απέναντι σας. Και φωνάζοντας ότι κλείσατε σκόπιμα ένα έργο στο οποίο απασχολούνται άμεσα 2.400 εργαζόμενοι την στιγμή που τρέχετε να φέρετε επενδύσεις στην χώρα» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι.

liberal.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήδεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]