Στήριξε τον εαυτό σου!

16 Φεβρουαρίου 201719:21

Της Τίνας Δελησταμάτη

Αυτοβοήθεια! Μια τόσο δα λέξη κι όμως κρύβει ένα πολύ βαθύ νόημα. Υπάρχουν δύο “σχολές” θα μπορούσαμε να πούμε. Η μία είναι αυτή που πιστεύει ότι χωρίς την βοήθεια κάποιου ειδικού, δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε κάποια θέματα. Η δεύτερη είναι ναι μεν υπέρ της επιστημονικής βοήθειας,  ΑΛΛΑ πάνω από όλα βάζει τον άνθρωπο.

Είναι κοινά αποδεκτό απ’ όλους ότι για να γιατρευτείς από τα πάθη και την ηδονή που σου προκαλούν πρέπει εσύ ο ίδιος να το θες. Να το αποζητάς. Αν επιλέξεις αυτόν τον δρόμο ένα είναι το σίγουρο θα είναι μακρύς και δύσκολος μέχρι την “Ιθάκη”. Θέλει δύναμη ψυχής για να πείς Όχι στον δαίμονα και να σταθείς μπροστά του. Διότι αυτή η μάχη θα δωθεί μόνο απο εσένα και απο κανέναν άλλον. Ούτε από την οικογένεια σου αλλά ούτε και από τους ειδικούς.

Αυτό προσπαθεί να κάνει και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας. Ένα πρόγραμμα χορηγούμενο απο το Υπουργείο Υγείας, το οποίο υλοποιήθηκε έπειτα από επιστημονικές έρευνες και απαίτηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Μετράει εδώ και 16 χρόνια δράσης, αφού δημιουργήθηκε το 2001.

Ποιά είναι όμως τα πρόσωπα στα οποία παρέχεται βοήθεια και προσφεύγουν σε αυτό. Είναι άνθρωποι απεξαρτημένοι, που οι συγκεντρώσεις με ομοίους τους τους βοηθάν να μένουν στις επάλξεις και να συνεχίζουν τον αγώνα. Είναι θα λέγαμε συζητήσεις – εκμυστηρεύσεις των πτυχών του εαυτού τους και της ζωής τους. Φυσικά το πρόγραμμα ενδείκνυται και για τις οικογένειες και τους φίλους των εξαρτημένων ατόμων. Αφού τους παραχωρούνται χώροι για συζητήσεις.

 

Είμαστε παρατηρητές, δεν επεμβαίνουμε

Μας τονίζει ο Αλέξανδρος Γεωργίου υπεύθυνος του προγράμματος. “ Θα παραβρεθούμε μόνο όταν μας το ζητήσουν οι ίδιες οι ομάδες”, συμπληρώνει ο κ.Γεωργίου. Δουλεία των επτά εργαζομένων του προγράμματος είναι η διευκόλυνση σε γραφειοκρατικά θέματα των πρωταγωνιστών και όχι η χρήση κάποιας ψυχολογικής θεωρίας. Άλλωστε πως μπορούμε να μιλάμε για επιστημονικές θεωρίες και de facto, απευθυνόμενοι σε διαφορετικές ψυχές. Κάθε άνθρωπος έχει κάτι το ξεχωριστό, το ιδιαίτερο και αυτό είναι η ίδια του η ιστορία.

Το πρόγραμμα δεν διαθέτει λίστες αναμονής, μπορείς να βρεθείς στο χώρο με ραντεβού αλλά και χωρίς. Σημαντικό το έργο του προγράμματος καθώς δίνει ευκαιρίες στα άτομα και τις οικογένειες τους να μιλήσουν. Επίσης προσφέρει ιδανικές συνθήκες κοινωνικής ένταξης ( εύρεση εργασίας, σπιτιού κ.α.).

Μακάρι όλα τα κρατικά προγράμματα να κάνουν με το σωστότερο τρόπο χρήση των κονδυλίων τους.

“ Για εμένα το πάν είναι ο ίδιος ο άνθρωπος”,κλείνει ο κ.Γεωργίου.

Αρθρογράφος

mm
Έλσα Αγοραστού
Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ