Τη βορειοελλαδίτικη κρεατοβιομηχανία Ζελιαλίδης «έσωσαν» οι τράπεζες

20 Απριλίου 201715:45

«Φιλί ζωής” έδωσαν οι πιστώτριες τράπεζες στην Ζελιαλίδης, μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες επεξεργασίας κρέατος που εμφανίζει συνολικές υποχρεώσεις ύψους 54,5 εκατ. ευρώ.

Όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr η κρεατοβιομηχανία είχε καταθέσει στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης προς επικύρωση συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές της, η οποία εγκρίθηκε.

Ως αποτέλεσμα, ρυθμίζεται το «άνοιγμα” της Ζελιαλίδης, που αντιστοιχεί, κατά προσέγγιση, σε επτά φορές στον κύκλο εργασιών, ύψους 8,6 εκατ. ευρώ, του 2015.

Πώς θα ρυθμιστούν τα χρέη

Σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr, η συμφωνία της Ζελιαλίδης με την πλειοψηφία των πιστωτών της (τράπεζες, εταιρείες, leasing, προμηθευτές και προσωπικό) που αντιπροσωπεύουν το 60,1% των απαιτήσεων, προβλέπει:

– Tη διαγραφή 100% των προσαυξήσεων – προστίμων των υποχρεώσεων, συνολικού ύψους 14,7 εκατ. ευρώ, προς Δημόσιο και ΙΚΑ. Το κεφάλαιο, που υπάγεται στη ρύθμιση, θα αποπληρωθεί σε 250 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με εκτοκισμό του υπολοίπου με ετήσιο επιτόκιο 3%.

– Tην αποπληρωμή των απαιτήσεων προς το προσωπικό, ύψους 311,2 χιλ. ευρώ, σε 12 μηνιαίες άτοκες ισόποσες δόσεις.

– Tην απομείωση, κατά 75%, των απαιτήσεων, ύψους 9,3 εκατ. ευρώ, προς τους προμηθευτές, τη χορήγηση περιόδου χάριτος ενός έτους και την πληρωμή σε 36 άτοκες μηνιαίες ισόποσες δόσεις.

Όσον αφορά την μερίδα του λέοντος, τις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες:

Aπό τα 21,8 εκατ. ευρώ, που οφείλονται στην τράπεζα Πειραιώς, η Ζελιαλίδης θα αποπληρώσει τα 11,9 εκατ. ευρώ, με το υπόλοιπο ποσό (9,9 εκατ.) να είναι προς ρύθμιση. Προβλέπεται η χορήγηση τριετούς περιόδου χάριτος για την πληρωμή του κεφαλαίου, με πληρωμή των τόκων ανά εξάμηνο από το πρώτο έτος, με το επιτόκιο να ξεκινάει από 1% για το πρώτο έτος, και να διαμορφώνεται σε 4% για το πέμπτο έτος μέχρι την λήξη.

Από το ποσό 1,25 εκατ. ευρώ που αποτελεί την απαίτηση της τράπεζες Αττικής, θα αποπληρωθούν 409,6 χιλ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό – αφορά λογιστικοποιημένους τόκους – θα διαγραφεί στην λήξη της προβλεπόμενης διάρκειας της ρύθμισης Αντίστοιχα, θα αποπληρώσει, πλήρως τμήμα των χρεών προς τις υπόλοιπες τράπεζες (Eurobank, Attica), με τα εναπομείναντα ποσά να διαγράφονται υπό συγκεκριμένους όρους.

Από το χρέος ύψους 1,42 εκατ. ευρώ προς την Eurobank θα αποπληρωθούν 356,9 χιλ. ευρώ, με το υπόλοιπο ποσό να διαγράφεται στην λήξη της ρύθμισης.

Οι εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) θα χορηγήσουν στην Ζελιαλίδης τριετή περίοδο χάριτος για την πληρωμή του κεφαλαίου, με πληρωμή των τόκων από το πρώτο έτος.

H έδρα της εταιρείας, που λειτουργεί εδώ και 19 χρόνια, βρίσκεται στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης. Διαθέτει τρία καταστήματα λιανικής και απασχολεί συνολικά περισσότερα από 40 άτομα.

capital.gr

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήδεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]