Αλεξάνδρα Κουρκούδιαλου: Η Έλλη είναι μία από εμάς… (Fotos +Video)

30 Ιανουαρίου 201711:08

Η Έλλη! Ένα κορίτσι γεμάτο αισιοδοξία και όνειρα, ξεκινά ένα ταξίδι στο άγνωστο μονοπάτι του έρωτα! Αφήνεται στο ένστικτό της να την οδηγεί και ταξιδεύει τόσο ουσιαστικά, όσο και μεταφορικά στα άδυτα ενός έρωτα, που της άφησε πικρία! Μιας ανεκπλήρωτης αγάπης που την σημάδεψε και αναζητά τη γιατρειά!

Η Έλλη είναι η ηρωίδα στο πρώτο βιβλίο της πολλά υποσχόμενης συγγραφέως Αλεξάνδρας Κουρκούδιαλου”Έλλη, η εγγονή του Αιόλου”. Η τελευταία μας αποκαλύπτει τα κοινά της στοιχεία με την Έλλη, το πως ωρίμασε και η ίδια μέσα από την διαδρομή του εν λόγω μυθιστορήματος και τι ετοιμάζει για το άμεσο μέλλον!

Ο τίτλος του βιβλίου “Έλλη, η εγγονή του Αιόλου”. Τι συμβολίζει και γιατί  εγγονή κι όχι κόρη;

O τίτλος του βιβλίου μου «Έλλη, η εγγονή του Αιόλου» έχει δύο έννοιες, συνδεδεμένες με δύο σημαντικές για μένα¨- προσωπικά-  περιόδους: Ως εγγονή και εγώ, προσπάθησα μέσα  από την αγάπη, την αυτογνωσία, την επιμονή να μελετήσω αλλά  και την υπομονή να περιμένω να μεγαλώσω για  να κατανοήσω το χάσμα μεταξύ των γενεών.  Ως εγγονή του Αιόλου, ήθελα η ηρωίδα να παρασύρει σαν τον άνεμο κάθε ανασφάλεια , κάθε απόγνωση και κάθε φόβο που μπορεί να κυριεύει τη σύγχρονη κοπέλα αλλά και γυναίκα...Να παρασύρει με σφοδρή δύναμη, αλήθεια αλλά και με έρωτα όλα αυτά, “ακουμπώντας” τα πάνω σε ένα σύννεφο αγαλλίασης, λύτρωσης και ελπίδας για ένα ομορφότερο αύριο. Οπότε, δεν είναι απλός ο τίτλος  «Έλλη, η εγγονή του Αιόλου» , αλλά είναι αναμφισβήτητα συμβολικός.

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας;

Βλέπω όνειρα κάθε βράδυ, εδώ και πολλά χρόνια. Όνειρα που τα θυμάμαι, μόλις ξυπνώ. Σε κάποια από αυτά ζούσα στιγμές σαν άλλη. Έτσι, λοιπόν, κάποια από αυτά  συνόδεψαν μια προσωπική δύσκολη  στιγμή και υποσυνείδητα άρχισα να τα καταγράφω. Όταν διαπίστωσα ότι είχα την τρομερή εσωτερική ανάγκη να τα “ακουμπήσω” κάπου – δεν άντεχα πλέον το βάρος- άρχισα να γράφω το  βιβλίο μου «Έλλη, η εγγονή του Αιόλου» . Στη συνέχεια, η ίδια η ζωή έγραφε την συνέχεια. 

Η πλοκή της ζωής της Έλλης έχει επιρροές κι από τη ζωή της Αλεξάνδρας;

Αν δεν “μπλέξεις”   το βίωμα με την αλήθεια της ψυχής σου, όσο και να “κρυφτείς”  πίσω από  τις λέξεις, δεν θα το αγαπήσει κανείς. Ούτε εσύ ο ίδιος. Η μυθοπλασία γεννιέται εκεί, που δεν τολμάς να εκθέσεις άλλο  την ψυχή σου.  Οπότε, μέρη που έζησε η Έλλη, είναι τα αγαπημένα μου μέρη, που ταξίδεψε, που αγάπησε…Τα λόγια  της και οι πράξεις της, όχι .  Η Έλλη είναι πολύ πιο χαμηλών τόνων σαν χαρακτήρας  από ότι εγώ, πιο τολμηρή στον έρωτα από ότι εγώ… Θα ήθελα να είχα περισσότερα στοιχεία του χαρακτήρα της, αυτό είναι αλήθεια!

Πόσο χρόνο διήρκεσε η συγγραφή του βιβλίου;

Το ερωτικό/νεανικό μυθιστόρημα «Έλλη, η εγγονή του Αιόλου» το ξεκίνησα στα 18 περίπου, σαν ένα προσωπικό ημερολόγιο. Η Έλλη μιλάει για εκείνη τη στιγμή, από την πρώτη σελίδα με ημερομηνία “Μάιος 1994” . Το τελείωσα – έτσι νόμιζα- στα 27, όταν είχα επίσης μια σημαντική προσωπική στιγμή στη ζωή μου. Σε ένα μοναχικό περίπατο με τον εαυτό μου, κατάλαβα ότι δεν είχα δώσει το τέλος που θα “έπρεπε” . Δεν ήμουν έτοιμη συναισθηματικά να γράψω για μια γυναίκα με πλήρη εικόνα ούτε για τον εαυτό της αλλά ούτε για τον έρωτα, ούτε για τη ζωή γενικότερα. Έβλεπα, ότι ακόμα μεταμορφωνόμουν σε αυτό που τελικά είμαι σήμερα. Το ολοκλήρωσα στα 40 μου, όταν μαζί με μένα μεγάλωνε και η Έλλη, η ηρωίδα μου. Τότε  την άφησα να ωριμάσει και σαν πράγματι εγγονή του Αιόλου,  με μια πνοή μόνο, έγραψε τα τελευταία κεφάλαια. 

Εσείς οδηγούσατε τις εξελίξεις του βιβλίου ή αφεθήκατε στους ήρωες να σας οδηγήσουν στο τέλος της ιστορίας τους;

Μόνο ο “Παύλος”  με κατεύθυνε . Γνώριζε την “εκδίκηση” , πράγμα που δεν έχω ιδέα τί είναι. Αλλά, κανένας άλλος  δεν μπόρεσε να με  κατευθύνει. Ακόμα και οι πιο “κακοί” ήρωες έχουν στοιχεία της αλήθειας μας. Όλοι πήραν το δρόμο τους: μια θέση δίπλα στην Έλλη, σαν αναπόσπαστο κομμάτι και της δικής της αλήθειας. 

Πολλή αγάπη και πολύς πόνος για την Έλλη. Έτσι είναι κ η πραγματική ζωή άλλωστε. Η Έλλη μέσα από συμπληγάδες, φτάνει στην εξιλέωση. Ισχύει για όλες τις γυναίκες που νιώθουν ό,τι και η Έλλη;

Αν δεν παλέψεις, δεν ματώσεις, δεν κυλιστείς   από θυμό και πόνο, για ποια ζωή μιλάς; Η γυναίκα σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αυτό κάνει. Ξαναγεννιέται, αγαπιέται, βρίσκει δυνάμεις να επιβιώσει,  υπερφυσικές πολλές φορές μπορώ να πω, για να μεταμορφωθεί σε αυτό που οι περισσότεροι φοβούνται : τον αληθινό τους εαυτό. Ο Έρωτας μπορεί να  είναι ένα όνειρο ή και ένας εφιάλτης. Σίγουρα, όμως, ο Έρωτας είναι η κινητήριος δύναμη για την ίδια τη ζωή. Η ‘Ελλη, είναι μία από εμάς…

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να δώσετε στο αναγνωστικό κοινό μέσα από το βιβλίο σας;

Χωρίς περίτεχνα λόγια και πολλές περιγραφές αλλά με δυνατά συναισθηματικά “χτυπήματα”. Αγγίζει τις γυναίκες όλων των ηλικιών. Αγγίζει και τα δύο φύλα. Κλείνει τα μάτια του ο αναγνώστης και μένει με ένα χαμόγελο, μια λάμψη, ένα γαλήνιο βλέμμα… Μια ολόκληρη ζωή, η ζωή της Έλλης, έχει ξετυλιχτεί μπρος του και δεν του άφησε κανένα περιθώριο να βαρεθεί, να δυσανασχετήσει ή να το παρατήσει. Ένα ερωτικό μυθιστόρημα με διαρκή δράση, πλοκή και πολύ  μεγάλη δόση της πραγματικότητας της γυναίκας σήμερα αλλά και των τελευταίων δεκαετιών. Είναι ενδιαφέρουσα η μετάβαση του 1994 στο 2004 και 2014.Το βιβλίο μου «Έλλη, η εγγονή του Αιόλου» διαβάζεται με μια ανάσα, με μια πνοή … Τα μηνύματα δεν είναι ένα. Είναι περισσότερα. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω ή να τα κατονομάσω . Ο κάθε ένας, θα το αναλύσει, θα το επεξεργαστεί  όπως ορίζει εκείνος. Τα μηνύματα δεν έχουν να κάνουν με τον αποστολέα μόνο, αλλά και με τον παραλήπτη.

Ετοιμάζετε κάποιο καινούριο σύγγραμμα;

Το να γράφω δεν είναι δουλειά για μένα. Είναι ώρα δικής μου ψυχαγωγίας . Το διάστημα αυτό η ” ‘Ελλη” , με τις παρουσιάσεις ,  απορροφά τόση ενέργεια από το είναι μου, που δεν έχω χρόνο για διασκέδαση. Έχω κάτι στο νου μου, αλλά όταν είμαι έτοιμη, απλώς θα το εκδώσω. Οι εκδόσεις ΠΝΟΗ πίστεψαν σε μένα και εγώ τους ευχαριστώ από καρδιάς . Ευχαρίστηση μου θα είναι, φυσικά, η συνέχεια της συνεργασίας μου  με τις εκδόσεις  ΠΝΟΗ και την εκδότρια τους τη συγγραφέα Κάκια Ξύδη, αλλά σε ένα αύριο που θα είμαι υγιής   και θα έχω το Θεό μαζί μου, όπως και τώρα. 

Το βιβλίο παρουσιάστηκε ήδη στο κοινό της Αθήνας, ενώ την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, στις 17.30 θα παρουσιαστεί στην όμορφη Καβάλα και το Cafe Chololat. Δύο ημέρες αργότερα την τιμητική τους θα έχουν οι Θεσσαλονικείς, αφού θα γνωρίσουν την Έλλη, το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, στις 18.00, στο cafe Theatro (άνωθεν του Βασιλικού Θεάτρου)

 

 

 

Αρθρογράφος

mm
Έλσα Αγοραστού
Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ