Αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε ποταμό Αξιό και χείμαρρο Ανθεμούντα

7 Δεκεμβρίου 201700:43

Καταστροφές στα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή του ποταμού Αξιού έχει διαπιστώσει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αποδίδει την κατάσταση αυτή στην πάροδο των ετών, αλλά και τη μη συντήρηση των έργων.

Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να γίνουν αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις για τη διατήρηση της διοχετευτικότητας του ποταμού Αξιού και των ρεμάτων που συμβάλουν σε αυτόν.

Πιο συγκεκριμένα, το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε τον τρόπο δημοπράτησης για την επιλογή αναδόχου του έργου, που προβλέπει την εκτέλεση εργασιών κατά μήκος του ποταμού Αξιού, κυρίως στην περιοχή που εκτείνεται μεταξύ της οδικής γέφυρας Πολυκάστρου – Αξιούπολης και της εκβολής του χειμάρρου Γοργοπής. Η περιοχή επέμβασης ανήκει γεωγραφικά στην αρμοδιότητα της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς και ειδικότερα στο Δήμο Παιονίας.

Ειδικότερα, θα γίνουν διαμορφώσεις των πρανών και των αναβαθμών, καθαρισμοί της κοίτης του ποταμού, εκσκαφές, τοποθετήσεις γεωυφάσματος, αποκαταστάσεις της βαθειάς κοίτης από αποθέσεις φερτών υλικών, απορριμμάτων, μπαζών και βλάστησης, ενώ θα δημιουργηθούν δίαυλοι για την ανεμπόδιστη ροή του ποταμού. Στόχος του έργου είναι η προστασία της περιοχής από καταστροφές και υποβάθμιση, αλλά και η προστασία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην περιοχή από πλημμύρες. Το έργο έχει προϋπολογισμό ένα εκατομμύριο ευρώ.

Διευθετήσεις του χειμάρρου του Ανθεμούντα

Στο μεταξύ, στα έργα διευθέτησης τμημάτων του χειμάρρου του Ανθεμούντα αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, απαντώντας σε σχετική επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Η κ. Πατουλίδου επισήμανε ότι έγιναν τέτοια έργα σε τμήματα μήκους δύο χιλιομέτρων, από την πρώτη γέφυρα που βρίσκεται στην περιοχή των Βασιλικών μέχρι την διάβαση στην περιοχή Αράπη Μύλος και 11,9 χιλιομέτρων από το ύψος της γέφυρας της Σουρωτής και των Ταγαράδων και μέχρι τον κόλπο του Θερμαϊκού.

Σχετικά με το έργο διευθέτησης του χειμάρρου του Ανθεμούντα, το οποίο εντάχθηκε πρόσφατα στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με προϋπολογισμό περίπου 9 εκατ. ευρώ, η κ. Πατουλίδου σημείωσε, ότι θα διευθετήσει ένα τμήμα μήκους 2,7 χλμ. του χειμάρρου, αλλά και τα τμήματα των έξι χειμάρρων που εκβάλουν στον Ανθεμούντα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήδεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]