«Η αυλή των θαυμάτων» του Ιακ. Καμπανέλλη από το ΚΘΒΕ στη Μονή Λαζαριστών

4 Οκτωβρίου 201718:35

«” Η Αυλή των Θαυμάτων” δεν πρέπει να παρασταθεί -τουλάχιστον ακόμα- ως έργο της σύγχρονης εποχής, ούτε να μοντερνοποιηθεί, να αποδομηθεί, να αφηγηματοποιηθεί και ούτε? να αποκαθηλωθεί, θα χάσει έτσι τους χυμούς τις ανάσες και την αύρα του. Ίσως μετά από 50-100 χρόνια κάποιοι καταφέρουν να αποδομήσουν το έργο, να το επαν-οικοδομήσουν, να το αποκαθηλώσουν. Όχι όμως ακόμη…Το έργο μοιάζει από μόνο του σύγχρονο, γιατί όσα δεινά περνούσε τότε η χώρα, τα ίδια περνάει, δυστυχώς, και σήμερα. Το μόνο που τόλμησα, ήταν να φωτίσω περισσότερο την εποχή του έργου με τέσσερα τραγούδια, σαν ιντερμέδια, σε μουσική του Διονύση Τσακνή, στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και με κινηματογραφημένες σκηνές της Μικρασιατικής Καταστροφής, των φτωχογειτονιών, της μετανάστευσης και της καταστροφικής αντιπαροχής».

Αυτό τονίζει ο Κώστας Τσιάνος που επιστρέφει στο ΚΘΒΕ μετά από 14 χρόνια (διετέλεσε και καλλιτεχνικός διευθυντής του επί πεντάμηνο, απ’ τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο 1998) για να σκηνοθετήσει (για 4η φορά) το έργο σταθμό της νεοελληνικής δραματουργίας, την «Αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Παρών στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του ΚΘΒΕ ενόψει της πρεμιέρας που ορίστηκε για το ερχόμενο Σάββατο 7 Οκτωβρίου ήταν και ο μόλις χθες παραιτηθείς πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΡΤ Α.Ε συνθέτης Διονύσης Τσακνής.

Χωρίς καμία αναφορά στην ιδιότητα του ? του προέδρου της ΕΡΤ, ούτε στο θέμα της πρόσφατης παραίτησης του, ο κ.Τσακνής προτίμησε σαφώς να μιλήσει για τη μουσική του συνεισφορά στην παράσταση (σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου) αλλά και για τη «διδακτική» -όπως είπε – συνεργασία του με τον Κώστα Τσιάνο (κρατά σχεδόν 30 χρόνια) ο οποίος «με διορθώνει , μου κάνει διαρκώς αφαιρέσεις των περιττών ? παρέμβαση άκρως σημαντική στο έργο ενός συνθέτη για το θέατρο»…

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήδεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr