Εγκαίνια έκθεσης “Ξεριζωμοί” από το Γαλλικό Ινστιτούτο

23 Νοεμβρίου 201807:56

“ Ξεριζωμοί” (Deracinements) είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης από σήμερα 22 Νοεμβρίου και έως τις 14 Δεκεμβρίου. 

    Η έκθεση που εγκαινιάστηκε το βράδυ από τον γενικό πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, Philippe Ray, αφορά το διαχρονικό πρόβλημα των ξεριζωμών των λαών. Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, οι διάφορες γενοκτονίες λαών, οι πρόσφυγες στη χώρα μας – και όχι μόνο – αποτελούν σημεία αναφοράς στα εκτιθέμενα έργα των Rosa Sepple, Aimee Birnbaum και Γιώργου Πολίτη.
    
       Ο Philippe Ray στον χαιρετισμό του, τόνισε ότι το Γαλλικό Ινστιτούτο έχει την τιμή να φιλοξενεί τους τρεις καλλιτέχνες, οι οποίοι παρουσιάζουν την δική τους οπτική του πόνου, της απόγνωσης και της ελπίδας επιστροφής που αισθάνονται όλα τα θύματα της αναγκαστικής εξορίας και του ξεριζωμού, μέσα από μία σειρά έργων ζωγραφικής και φωτογραφίας. Τόνισε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα, να προσπαθεί κανείς . ως καλλιτέχνης να αποδώσει, να ερμηνεύσει με οπτικό τρόπο όλες αυτές τις ιδέες του ξεριζωμού, της μετανάστευσης και μάλιστα με ακουαρέλα και με σκούρα χρώματα, εδώ αυτό το στοίχημα πέτυχε»,  παρατήρησε.
    Τέλος υπογράμμισε ότι η έκθεση αποκτά όλο της το νόημα φυσικά στη Θεσσαλονίκη που είναι ένας τόπος μετανάστευσης και επειδή το Γαλλικό Ινστιτούτο είναι ένας χώρος που έχει δεχθεί και συνεχίζει να δέχεται άτομα που είναι σε διαδικασία μετανάστευσης, λόγω εξορίας, λόγω προσφυγιάς, λόγω διαφόρων αιτιών. 
        Ο καλλιτέχνης και εμπνευστής της διοργάνωσης Γιώργος Πολίτης, υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το θέμα της έκθεσης αφορά στο Ολοκαύτωμα, στις γενοκτονίες και στην προσφυγιά και πως συνέλαβε την ιδέα αυτή, όταν πριν από πέντε χρόνια επισκέφθηκε με αφορμή μία έκθεση του Βασιλικού Ινστιτούτου στη Γερμανία, στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι επέλεξε την Aimee Birnbaum γιατί εξαιτίας της καταγωγής της είναι Αμερικανοεβραία διαθέτει ευαισθησίες για αυτά τα θέματα.
       Η Aimee Birnbaum, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ίδια εργάστηκε για την έκθεση περίπου ένα χρόνο μετά από παρότρυνση του φίλου της Γιώργου Πολίτη και στο έργο της όπως και η Rosa Sepple συνδυάζει την φωτογραφία του δρόμου με την στουντιακή φωτογραφία, η ζωγραφική έχει να κάνει με τη φωτογραφία, να αποθανατιστεί η στιγμή και να αποδοθεί μετά στη ζωγραφική βάζοντας την ατμόσφαιρα. 
    Η ίδια, κάτοικος Λονδίνου τόνισε ότι αγαπάει τη Θεσσαλονίκη και την έχει επισκεφθεί αρκετές φορές και πρόσθεσε ότι μέσα από τα έργα είναι βασικό να καταλάβει κάποιος τη διαδρομή αυτών των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους. Στο έργο της ο θεατής μπορεί να διακρίνει ότι στρέφεται κυρίως στα γυναικεία πορτρέτα και στα παιδιά που είναι πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και επικρατεί στο τέλος η αισιοδοξία όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ενότητα που ονομάζει “ La Terre Promise” (Η γη της Επαγγελίας)
    

Σύντομα προφίλ των δημιουργών:

Ο Γιώργος Πολίτης ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Δουλεύει με διάφορα μέσα, αλλά προτιμά κυρίως την υδατογραφία, χάρη στα πιο διάφανα και φωτεινά αποτελέσματά της. Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ) κατά το διάστημα 2009 – 2015. www.georgepolitis.gr 

Η Rosa Sepple γεννήθηκε στο Λονδίνο, ενώ έχει ρίζες και από την Ιταλία. Έζησε για πολλά χρόνια στην Βενετία με τον Ιταλό παππού της, που ήταν γνωστός καλλιτέχνης. Ακολουθώντας τα βήματά του ξεκίνησε την καριέρα της στα τέλη των 90’s εστιάζοντας στην υδατογραφία. www.rosasepple.com

Η Aimee Birnbaum γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και τώρα εργάζεται στα studios της σε Λονδίνο και Τοσκάνη. Σπούδασε “ Museum School of Fine Arts” στην Βοστόνη. Αποτελεί εκλεγμένο μέλος του “ Royal Institute of Painters in Watercolour”. Εκθέτει συχνά με το “ Mirabilis Art” στην Κροατία και στην Μεγάλη Βρετανία. https://aimeebirnbaum.weebly.com

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήδεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]