Εκπαίδευση ελληνικών ειδικών δυνάμεων στο Ισραήλ με αντικείμενο τις ασύμμετρες απειλές

20 Σεπτεμβρίου 201807:53

Με την ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Τούρκων αξιωματούχων να παίρνει την ανιούσα, μετά την τουριστική περίοδο, Ελλάδα και Κύπρος σχεδιάζουν με προσοχή τις κινήσεις και τις στρατηγικές συμμαχίες στη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οι τελευταίες συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών (σ.σ. ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ & Ελλάδας-Κύπρου- Αιγύπτου) θεωρούνται μια από αυτές, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής και παρατήρησης, στο εκπαιδευτικό επίπεδο δεν αλλάζει τίποτα με τις προγραμματισμένες ασκήσεις εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο να βρίσκονται σε εξέλιξη, κυρίως του Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του hellasjournal.com, ξεχωριστή αξία έχει μια από τις τελευταίες συνεκπαιδεύσεις σε επίπεδο ειδικών επιχειρήσεων με την ελίτ της Νοτιοανατολικής λεκάνης.

Σήμερα και ύστερα από περίπου ένα δεκαήμερο, επέστρεψαν τα στελέχη του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών μετά από συνεκπαίδευση που είχαν με ανάλογο τμήμα των Ισραηλινών Ειδικών Δυνάμεων. Την ώρα που οι Έλληνες «ΟΥΚάδες» εκπαιδεύονταν στη Σούδα με Αμερικανούς των Navy Seals και η Αμερικανική πρεσβεία αποδέσμευσε λίγες εικόνες από τις ασκήσεις θαλάσσιας διείσδυσης, το τμήμα του «ΕΤΑ» αντάλλασε τεχνογνωσία για τις ειδικές επιχειρήσεις με τους συναδέλφους τους από το Ισραήλ και πήρε μια ακόμη γεύση προηγμένων αντικειμένων τα οποία βοηθούν ακόμη περισσότερο στην αποστολή τους.

Οι ασύμμετρες απειλές

Ασύμμετρες απειλές τόσο σε θαλάσσιο περιβάλλον όσο και σε κατοικημένη περιοχή, εκκαθάριση κατοικημένων τόπων, βολές ταχείας αντίδρασης, μετάδοση δεδομένων στοιχείων μέσω laser και σκόπευση στρατηγικών στόχων, αθόρυβες διεισδύσεις των τμημάτων στον αντικειμενικό τους σκοπό με κάθε μέσο και ειδικά με το κύριο εργαλείο τους, το αλεξίπτωτο, ήταν ορισμένα από τα σενάρια στα οποία ασκήθηκαν οι commandos του αέρα, της ξηράς και της θάλασσας που έχουν περάσει σχεδόν όλα τα σχολεία Ειδικών Δυνάμεων της χώρας μας και πάρα πολλά του εξωτερικού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών μεταβαίνει σε χώρα της Μέσης Ανατολής για να πάρει μέρος σε διμερείς και όχι μόνο, ασκήσεις και πάντα αποσπά ιδιαίτερα θετικά σχόλια ενώ αποτελεί το «απόσταγμα» πάνω στο οποίο έχουν πέσει τα θεμέλια για την μετατροπή των Ειδικών Δυνάμεων στην λεγόμενη «Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου» η οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θεωρείται πλέον θέμα ελάχιστου χρόνου για να ξεκλειδώσει την επόμενη μέρα στις ειδικές επιχειρήσεις για την Ελλάδα.

Η διαρκής επαφή με προηγμένα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων, τα τελευταία χρόνια έχει φέρει το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, την Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών, τη Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών, την 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης, ανάμεσα στις μονάδες που μονίμως ανεβαίνουν επίπεδο και αποκτούν πολύτιμες επαφές με τους αλλοδαπούς συναδέλφους τους, οι οποίοι στις αναφορές τους τονίζουν την ραγδαία εξέλιξη της χώρα μας πάνω σ’ αυτό τον τομέα κι αυτό έχει ως βασικό αποτέλεσμα, η Ελλάδα να θεωρείται υπολογίσιμη δύναμη η οποία είναι ικανή να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Άλλωστε οι μονάδες που προαναφέραμε είναι εκείνες που ενώ εκπαιδεύονται με τις πιο προηγμένες μονάδες ειδικών επιχειρήσεων σ’ όλο τον κόσμο, έχουν αναλάβει με τη σειρά τους την εκπαίδευση ανάλογων μονάδων στα βόρια σύνορά μας με σκοπό ν’ ανέβουν κι εκείνες ένα ένα τα σκαλοπάτια σ’ αυτούς τους απαιτητικούς τομείς.

ΠΗΓΗ: hellasjournal.com

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]