Energean: Σε πανηγυρικό κλίμα στην Καβάλα οι υπογραφές για τις γεωτρήσεις σε νέο κοίτασμα

23 Φεβρουαρίου 201810:39

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα και παρουσία των θρησκευτικών, πολιτικών και διοικητικών αρχών της πόλης, παρουσιάστηκε την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018 στην Καβάλα το νέο γεωτρητικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Epsilon στη Λεκάνη του Πρίνου από τη διοίκηση της Energean Oil & Gas, της ελληνικής εταιρείας που συμμετέχει στην κοινοπραξία για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα, με την ευκαιρία και της συμπλήρωσης δέκα ετών δραστηριοποίησης του ομίλου στην περιοχή, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean κ. Μαθιός Ρήγας επεσήμανε ότι με αφετηρία την Καβάλα, η Energean έχει πλέον εξελιχθεί σε έναν όμιλο με δεκατρείς άδειες έρευνας και παραγωγής σε 4 χώρες και με 390 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου δυνητικά αποθέματα και με περισσότερους από 400 εργαζόμενους.

«Έχοντας επενδύσει περισσότερα από 400 εκατ. δολάρια, μέσα σε διαδοχικές κρίσεις τιμών στην πετρελαϊκή βιομηχανία και εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης στην ιστορία της Ελλάδας, καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανή την παραγωγή και να διπλασιάσουμε τις θέσεις εργασίας και να προσελκύσουμε ισχυρούς εταίρους από τον χρηματοοικονομικό τομέα, όπως η Third Point, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, που χρηματοδοτεί τις επενδύσεις στον Πρίνο, αλλά και η Morgan Stanley, η οποία έχει αναλάβει σύμβουλος στο project της χρηματοδότησης για την ύψους 1,6 δισεκ. δολαρίων επένδυση για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin στο Ισραήλ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Energean έχει συνάψει στρατηγικές συνεργασίες και με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως, όπως η BP, η οποία αγοράζει το σύνολο της παραγωγής από την Λεκάνη του Πρίνου έως το 2025, και η Repsol, με την οποία η εταιρεία συνεργάζεται στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στα Ιωάννινα καθώς και στην παραχώρηση της Αιτωλοακαρνανίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Γόντικας, Διευθύνων Σύμβουλος για τις δραστηριότητες της Energean στην Ελλάδα ανέφερε ότι στο Epsilon υπάρχουν 18,4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου βεβαιωμένα (2P) αποθέματα, τα οποία έχουν πιστοποιηθεί από τον ανεξάρτητο οίκο NSAI. Για την αξιοποίηση του κοιτάσματος, θα πραγματοποιηθούν έως και εννιά γεωτρήσεις ανάπτυξης με στόχο η παραγωγή από το συγκεκριμένο κοίτασμα να έχει υπερβεί τις 5.000 βαρέλια στην επόμενη διετία και, βεβαίως, να προστεθεί στην παραγωγή από τον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο, όπου συνολικά έχουν προγραμματισθεί έως και 16 γεωτρήσεις μέχρι το 2021.

«Η αρχή θα γίνει με τις γεωτρήσεις από το γεωτρύπανο GSP Jupiter, που βρίσκεται ήδη στον χώρο των θαλάσσιων εξεδρών, ενώ στη συνέχεια θα δραστηριοποιηθεί και το ιδιόκτητο γεωτρύπανο Energean Force. Για την ανάπτυξη του κοιτάσματος προβλέπεται η εγκατάσταση μίας νέας πλατφόρμας στον Κόλπο της Καβάλας, η οποία θα ονομαστεί Lamda και θα είναι η πρώτη εξέδρα που εγκαθίσταται στην χώρα μας έπειτα από 40 χρόνια», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Με τη νέα μεγάλη επένδυση στο κοίτασμα Epsilon, η οποία ανεβάζει συνολικά στα 150 εκατ. δολάρια τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για την ανάπτυξη του κοιτάσματος, δίνουμε νέα ώθηση στην παραγωγή, η οποία ξεπέρασε το 1 εκατ. βαρέλια ετησίως τόσο το 2016 όσο και το 2017, και διασφαλίζουμε την συνέχιση της πετρελαϊκής δραστηριότητας και της απασχόλησης τουλάχιστον για δεκαπέντε χρόνια ακόμη» ανέφερε ο κ. Γόντικας

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, υπογράφηκαν οι συμβάσεις χρηματοδότησης με τις τράπεζες που χρηματοδοτούν το έργο (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης- EBRD , EximBank Romania, Παρευξείνια Τράπεζα, Banca Commerciala Intesan Sanpaolo Romania) καθώς και με την εταιρεία GSP, η οποία θα ξεκινήσει με το γεωτρύπανο Jupiter το γεωτρητικό πρόγραμμα στο πεδίο Έψιλον τους επόμενους μήνες και θα κατασκευάσει την εξέδρα Lamda, η εγκατάσταση της οποίας στον Κόλπο της Καβάλας προγραμματίζεται για το 2019.

Επιπλέον, η Energean τίμησε τον πρόεδρο του Επενδυτικού Διαχειριστικού Συνεταιρισμού των εργαζομένων στα πετρέλαια της Καβάλας κ. Βαγγέλη Παππά για τους πολυετείς αγώνες του για τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της πετρελαϊκής δραστηριότητας στην Καβάλα, καθώς και τον Κώστα Τσαρούχη, ο οποίος πρωτοεργάσθηκε στον Πρίνο το 1975 και αποτελεί τον παλαιότερο εν ενεργεία εργαζόμενο της εταιρείας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος, η Δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα, ο πρώην υπουργός Γιώργος Καλαντζής, οι πρώην βουλευτές Γιάννης Πασχαλίδης και Ντίνος Κλειτσιώτης, ο αντιπρύτανις και ο κοσμήτορας του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ.κ. Αθανάσιος Μητρόπουλος και Δημήτρης Χριστοφορίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκος Δέμπας, εργαζόμενοι στην πετρελαϊκή δραστηριότητα της Καβάλας κ.α.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήδεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]