Οι επιπτώσεις από τη νέα μεταλλευτική δραστηριότητα στην Ολυμπιάδα σε ημερίδα στον Σταυρό

25 Μαΐου 201616:36

Τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις στον Στρυμονικό κόλπο, από τη νέα μεταλλευτική δραστηριότητα που προγραμματίζεται στην περιοχή της Ολυμπιάδας, εξέφρασαν τρεις καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε ημερίδα με θέμα: «Εξελίξεις και κίνδυνοι για τον Στρυμονικό κόλπο από τη νέα μεταλλευτική δραστηριότητα στην Ολυμπιάδα», που οργάνωσαν την Κυριακή στον Σταυρό, η Επιτροπή Αγώνα Στρυμονικού Κόλπου ενάντια στην εγκατάσταση μεταλλουργίας χρυσού και εξόρυξης χαλκού, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του δήμου Βόλβης, το Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αριστοτέλη και ο Σύλλογος Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Ποιότητας Ζωής Ολυμπιάδας.

Στον κίνδυνο υφαλμύρησης του υδροφόρου ορίζοντα κοντά στο παραλιακό μέτωπο του Στρυμονικού κόλπου, αναφέρθηκε διεξοδικά ο καθηγητής του Τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος και διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνικής και Σχεδιασμού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης. Όπως εξήγησε, το νέο έργο προβλέπει εργασίες έως 670 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, οι οποίες για να διεξαχθούν πρέπει να προηγηθεί η αποστράγγιση από τα υπόγεια ύδατα. Αυτό όμως το «στέγνωμα» του υδροφόρου ορίζοντα, όπως προκύπτει από το υδρολογικό μοντέλο της περιοχής και την παγκόσμια πρακτική, οδηγεί στη μαζική εισροή αλμυρού νερού από τη θάλασσα. Επίσης, ο κ. Κατσιφαράκης, τόνισε ότι η εξαίρεση της ευρύτερης περιοχής από την ευρωπαϊκή οδηγία προστασίας των υπογείων υδάτων, καθιστά προβληματική την προστασία της.

strimonikos kolpos ora miden (7)_1

Στη μη τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων του υποέργου της Ολυμπιάδας, αναφέρθηκε ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ Σαράντης Δημητριάδης. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ 201745/2011) που διέπει τους όρους λειτουργίας, προβλέπονται μόλις τρία χρόνια για να ολοκληρωθούν δυο βασικές προϋποθέσεις: η διάνοιξη συνδετήριας στοάς Ολυμπιάδας – Μαντεμ Λάκκου μήκους 8,7 χλμ και η δημιουργία νέου εργοστασίου εμπλουτισμού, αμφότεροι ανέφικτοι στόχοι μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

strimonikos kolpos ora miden (8)1

Στην ενδεχόμενη θαλάσσια ρύπανση ή στην πιθανή πτώση φραγμάτων, όπως έχει καταγραφεί από τη διεθνή πρακτική σε αντίστοιχα έργα, εστίασε ο καθηγητής του Τομέα Πυρηνικής Φυσικής ΑΠΘΧρήστος Ελευθεριάδης. Παράλληλα, ανέπτυξε μεθοδικά τις εναλλακτικές προοπτικές που έχει η ευρύτερη περιοχή, αν αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της.

Δημαρχος Βόλβης- strimonikos kolpos ora miden (2)

Προηγουμένως στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, επισήμανε ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα θα πρέπει να έχει ως πρώτιστο μέλημά την προστασία του Στρυμονικού κόλπου, που αποτελεί πηγή ζωής για τους κατοίκους και πόλο έλξης για χιλιάδες Έλληνες και ξένους τουρίστες. Επίσης, υπενθύμισε την αντίθεση του δήμου Βόλβης, στη διέλευση φορτηγών με κατάλοιπα της μεταλλευτικής δραστηριότητας, μέσα από τους δρόμους και τους οικισμούς του δήμου Βόλβης, κοντά σε προστατευμένες περιοχές όπως η λίμνη Βόλβη.

Δημαρχος Αριστοτελη -strimonikos kolpos ora miden (3)

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Γιώργος Ζουμπάς, από την πλευρά του, εξέφρασε την αντίθεση του στη νέα μεταλλευτική δραστηριότητα, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί καμία επένδυση, αν και όταν υπάρχουν πιστοποιημένες παραβάσεις περιβαλλοντικών όρων ή ευρωπαϊκών οδηγιών. Ακόμα, διαβεβαίωσε ότι ο δήμος Αριστοτέλη, θα συνεχίσει να διεκδικεί την απαρέγκλιτη τήρηση όλων εκείνων των μέτρων που προφυλάσσουν το φυσικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

strimonikos kolpos ora miden (4)1   

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήδεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr