Φάνης & Βασίλης Μπαμπούλας: LA ΚΑΣΑ DE PAPEL!

2 Φεβρουαρίου 201912:29

Του Λεοντή Μαχαιρά

Ίσως είναι ένα από τα ποιο δύσκολα επαγγέλματα. Μπορεί και όχι. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, εάν δεν το έχει δοκιμάσει. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα, ούτε και για την ίδια του τη ζωή.

Μόνο ένας ξέρει, μόνο ένας μπορεί να μας πει! Αυτός που δεν φοβάται τους νεκρούς και αντιμετωπίζει τον θάνατο σαν μια απλή τελετή, όπως είναι ο γάμος. Λουλούδια στη μια περίπτωση, λουλούδια και στην άλλη. Στέφανα στη μία στέφανα και στην άλλη. Εκκλησία χρειάζεσαι και στις δυο περιπτώσεις. Με λίγα λόγια, μια τελετή!

Ψυχραιμία, σεβασμός και σωστή δουλειά. Αυτά χαρακτηρίζουν εδώ και χρόνια, τους Φάνη & Βασίλη Μπαμπούλα. Κάνουν ένα επάγγελμα, όπως όλα τα άλλα. Με δυσκολίες, άγχος, αγωνία και πίεση για ένα σωστό αποτέλεσμα και πολλά ακόμη που θα μάθουμε στη συνέχεια.

«Στο σπίτι του Μπαμπούλα»

Ο Βασίλης Μπαμπούλας, υιός του Φάνη, μας καλωσόρισε στο ‘’σπίτι’’ του και μας αποκάλυψε μικρά αλλά και μεγάλα μυστικά του επαγγέλματος.

«Ασχολούμαι πολύ με την δουλειά μου, από τα είκοσι μου κάνω αυτή την δουλειά, πάντα φυσικά στο πόστο μου και στα καθήκοντά μου, ο καθένας κάνει αυτό που πρέπει. Άλλοι στην περιποίηση, άλλοι στην έκδοση εγγράφων και άλλοι στις πωλήσεις. Υπάρχει διαχωρισμός για να βγει ένα σωστό αποτέλεσμα στην δουλειά μας. Δύσκολα ο κόσμος συναντάει ανθρώπους, που κάνουν την συγκεκριμένη δουλειά. Επομένως, θέλουν να μάθουν πράγματα. Το να κάνεις το συγκεκριμένο επάγγελμα, είναι ψυχοφθόρο και ειδικά στην Ελλάδα του σήμερα, που πρέπει να δουλέψεις για πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με την Ευρώπη, που η συγκεκριμένη δουλειά αμείβετε πάρα πολύ καλά. Από το δικό μας γραφείο ζουν τριανταμία οικογένειες, επομένως πρέπει να κάνουμε την δουλειά μας σωστά και με σεβασμό στον ανθρώπινο πόνο», είπε με νόημα ο κ. Μπαμπούλας. 

«Οι σωστές εγκαταστάσεις του επαγγέλματος»

Οι σωστές εγκαταστάσεις με όλες τις προδιαγραφές είναι κάτι πολύ σημαντικό για όλες τις επιχειρήσεις και δη για τα γραφεία Τελετών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Βασίλη Μπαμπούλα πολλά γραφεία λειτουργούν με ανεπαρκείς υποδομές. «Είμαστε το μοναδικό γραφείο τελετών στην Ελλάδα, που πληροί τις Ευρωπαϊκές οδηγίες ίδρυσης γραφείου τελετών, κανένα άλλο γραφείο δεν έχει εγκαταστάσεις και ψυκτικούς θαλάμους. Αυτή την στιγμή στην χώρα μας, λειτουργούμε πέντε καταστήματα. Λίγο καιρό πριν, έγινε μεγάλο θέμα σχετικά με το μοναδικό νεκροτομείο που υπάρχει στην πόλη, στη δυτική Θεσσαλονίκη στα Διαβατά. Ήρθε η εισαγγελία και τους έκλεισε, γιατί δεν πληρούσανε τις σωστές συνθήκες υγιεινής».

«Το κόστος της κηδείας & ο αθέμιτος ανταγωνισμός»

«Ούτε να πεθάνεις δεν μπορείς πια!» ισχυρίζονται πολλοί Έλληνες, κυρίως ηλικιωμένοι, αναφερόμενοι στο κόστος της κηδείας. Για αυτό και δεν είναι λίγοι αυτοί που λόγω της οικονομικής κρίσης «κάνουν σκόντο» και «παζάρια» με τους υπεύθυνους στα γραφεία τελετών. Ο κ. Μπαμπούλας όμως «κρούει τον κώδωνα» κινδύνου επισημαίνοντας πως η φτηνή λύση, δεν είναι πάντα η ενδεδειγμένη. « Έχουμε υψηλότερες τιμές, από τους περισσότερους. Όμως, αυτό που κάνουμε το κάνουμε σωστά. Όταν θα παραλάβουμε έναν άνθρωπο από το νοσοκομείο, θα τον μεταφέρουμε στις εγκαταστάσεις μας, η οποίες είναι στην ευχέρεια και στη διάθεση του κόσμου, προκειμένου να δουν που θα πάει ο άνθρωπος τους. Εννιά στους δέκα έχουν τον νεκρό μέσα σε αποθήκες ή μέσα σε φορτηγάκια. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, αυτή είναι η αλήθεια. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ένωση, ακόμη και στην Αλβανία για να ιδρύσεις γραφείο τελετών, πρέπει το νούμερο ένα να είναι οι εγκαταστάσεις. Ένας σωστός διαμορφωμένος χώρος, για την σωστή περιποίηση του ανθρώπινου σώματος. Στην Θεσσαλονίκη, υπάρχει κλινική που δεν έχει ψυγεία, μας παίρνουν τηλέφωνο μόλις επιβιώσει κάποιος και μας λένε, ‘’ελάτε γρήγορα, έχει μυρίσει’’.

Ένα γραφείο τελετών που δεν σέβεται το επάγγελμα και έχει τον νεκρό μέσα σε σακούλα ή σε φορτηγάκι, μόλις είναι να γίνει η παράδοση, για να μην μυρίζει, κάνουν μια ένεση φορμόλης. Στην καλύτερη περίπτωση, το φέρετρο έχει καπάκι ψύξης, προκειμένου να διατηρηθεί η σωρός και να μην μυρίζει. Ο κόσμος δεν γνωρίζει, για αυτό προσπαθούμε να ενημερώσουμε όσο γίνεται με ‘’απαλό’’ τρόπο, ότι πληρούμε τις σωστές προδιαγραφές και κάνουμε σωστά την διαχείριση – συντήρηση της σωρού. Στους χώρους μας, η σωρός πλένετε, γίνεται η σωστή περιποίηση, γίνονται ράμματα μόνο αν υπάρχουν πληγές, γίνεται μακιγιάζ, γενικά κάνουμε αυτό που είναι σωστό. Αυτό που πρέπει να γίνει θα γίνει. Έτσι είναι το επάγγελμα».

Ακαδημία κατάρτισης για γραφεία τελετών!

Ο οίκος τελετών Φάνης & Βασίλης Μπαμπούλας μας έχει συνηθίσει σε πρωτοποριακές και καινοτόμες κινήσεις και μέσα στο τρέχον έτος θα ξεκινήσουν να λειτουργούν και μια ακαδημία κατάρτισης για γραφεία τελετών! «Στόχος μας μέσα στο 2019, είναι η δημιουργία ακαδημίας με στόχο ο εργαζόμενος να μπορεί να ασκήσει σωστά και πιο εύκολα το επάγγελμα. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιος φορέας για την συγκεκριμένη δουλειά, για αυτό θα συνεργαστούμε με την Αγγλία καθώς υπάρχει καλύτερη οργάνωση στον συγκεκριμένο χώρο. Θα διδάσκεται η σωστή περιποίηση του ανθρώπινου σώματος, το στόλισμα των ναών και το σωστό marketing».

Το συγκεκριμένο γραφείο «σπάει τα στερεότυπα» συμμετέχοντας ενεργά στα social media και όχι μόνο. Η εκπομπή ‘’Ράδιο Αρβύλα’’ είχε τους εργαζομένους του οίκου μέχρι πρότινος στον ΑΝΤ1 στους τίτλους αρχής, η ταινία ‘’Bachelor’’ χρησιμοποιεί την επωνυμία για τον ρόλο του Γιάννη Τσιμιτσέλη, ενώ η γυναικεία ομάδα μπάσκετ της Μ.Ε.Ν.Τ. έχουν επάνω στις μπλούζες τους το σήμα της εταιρίας.

 

Αρθρογράφος

mm
Έλσα Αγοραστού
Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ