Γιώργος Σταθάκης: Η ΠΑΜΘ βρίσκεται στο επίκεντρο των μεγάλων έργων για το φυσικό αέριο

14 Νοεμβρίου 201708:24

Τις αλλαγές που έγιναν στο θεσμικό πλαίσιο σε ενέργεια, εξορυκτική δραστηριότητα και τα χωροταξικά παρουσίασε απόψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης στη διάρκεια της ομιλίας του στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της ΠΑΜΘ, που διεξάγεται στην Κομοτηνή. 

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη εντός της επόμενης δεκαετίας  «η ενέργεια δεν θα έχει καμία σχέση μ’ αυτό που γνωρίζουμε σήμερα». Σημείωσε πως βάση της συμφωνίας του Παρισιού έως το 2020-2030 «σε επίπεδο Ε.Ε. πρέπει να έχουμε κάνει εξοικονόμηση ενέργειας με ετήσιο ρυθμό 1,5%, δηλαδή κάθε χρόνο πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια από τον προηγούμενο, με εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό και δεύτερον ότι την ενέργεια θα την παράγουμε με τρόπο συμβατό με τους στόχους που θα τεθούν για τις εκπομπές αερίων κ.λ.π.».

Αναφορικά με τις ΑΠΕ δήλωσε πως «σήμερα έχουμε πετύχει ως χώρα το στόχο του 30% για τον οποίο είχαμε δεσμευτεί» και εκτίμησε πως «το 2020-2030 θα μιλάμε για μεγέθη και ποσοστά παραγωγής της ενέργειας από ΑΠΕ γύρω ή άνω του 50%». Επανέλαβε τη συνέχιση του προγράμματος Εξοικονομώ, διευκρινίζοντας πως «πλέον μιλάμε για εξοικονόμηση σε όλα τα επίπεδα (δημόσια κτίρια, βιομηχανία, μεταφορές όπου επέρχεται μία πολύ μεγάλη αλλαγή)». 

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Σταθάκης στο φυσικό αέριο «που θα συνεχίσει να επεκτείνει το ειδικό του βάρος και είναι ένα αντίβαρο στις ΑΠΕ που δημιουργεί μια σταθερότητα”. Είπε ότι θα κατασκευαστούν αρκετά δίκτυα στην περιοχή και συγκεκριμένα  120 χλμ δικτύου  στην Αλεξανδρούπολη, 76 χλμ στην Κομοτηνή, 107 χλμ στη Δράμα, 96 χλμ στην Ξάνθη, 54 χλμ στην Ορεστιάδα, 6 χλμ στην Καβάλα, ενώ με την ολοκλήρωση επέκτασης του δικτύου προβλέπεται να έχει συνδεθεί περίπου το 50% της ΠΑΜΘ». Υπογράμμισε πως « η ΠΑΜΘ βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των μεγάλων έργων που γίνονται στις υποδομές του φυσικού αερίου με το μεγαλύτερο έργο όλων τον TAP, ένα τεράστιας εμβέλειας έργο που θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο στην Ιταλία και ταυτόχρονα θ’ αποκτήσει πρόσβαση η Ελλάδα σ’ αυτό το αέριο». Χαρακτήρισε «στρατηγικό έργο  τον IGB, τον κάθετο άξονα Ελλάδας-Βουλγαρίας, πιθανόν και Σερβίας», καθώς και τον σταθμό LNG υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. «Στο σύνολό τους τα μέτρα αυτά δημιουργούν ένα μεγάλο κόμβο στην περιοχή καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο πλέον των ενεργειακών μεταφορών, που στο μέλλον θ’ αυξηθούν καθώς έχουμε δεσμευτεί για δύο στόχους ως χώρα, Να αυξήσουμε τις πηγές προέλευσης του αερίου, να μπορούμε ν’ αγοράζουμε από περισσότερους προμηθευτές. Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε από τη Ρωσία αλλά πρέπει να υπάρξει και διεύρυνση. Ταυτόχρονα πρέπει να δημιουργηθούν οι δυνατότητες των διασυνδέσεων στην ευρύτερη περιοχή, Βαλκάνια και γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες και ν’ αυξηθεί το δίκτυο των ανταλλαγών ενέργειας που θα γίνονται στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος σκιαγράφησε και τις αλλαγές στο πλαίσιο των ΑΠΕ, οι οποίες γίνονται λόγω ευρωπαϊκών οδηγιών και λόγω κυβερνητικών πρωτοβουλιών, υπογραμμίζοντας πως «το υπό ολοκλήρωση ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ καλείται να αντιμετωπίσει προβλήματα του παρελθόντος, όπως η υπερσυγκέντρωση ΑΠΕ σε μια περιοχή». 

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήδεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]