Γιώργος Βαγγελάκης: Θέλω τα ποιήματά μου να αφυπνίσουν συνειδήσεις!

9 Ιανουαρίου 201820:18

«Μια ματιά». Η ποιητική συλλογή του συγγραφέα Γιώργου Βαγγελάκη, που θα παρουσιαστεί στο κοινό της Θεσσαλονίκης, την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, στο Βιβλιοπωλείο Πρωτοπορεία.

Μια σειρά ποιημάτων με έντονο συναισθηματισμό και αφύπνιση των …κοιμισμένων μας ονείρων! Εικόνες, σκέψεις, ιδέες που προβληματίζουν!

 

Μια ματιά: Ένα σύγγραμμα που περιλαμβάνει 39 ποιήματα. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για αυτήν την ποιητική συλλογή;

Ήταν πριν λίγους μήνες όταν κράτησα τη Ματιά στα χέρια μου για πρώτη φορά. Στα τέλη του Μάρτη… Δεν μπορούσα να το συνειδητοποιήσω. Σχεδόν 10 μήνες μετά, δυσκολεύομαι ακόμα λίγο αν και ο χρόνος πάντα μας βοηθάει να καταλάβουμε τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας. Έναυσμα για να αποτυπωθούν στο χαρτί οι λέξεις είναι όλα όσα ακούω, όσα βλέπω, όσα βιώνω εγώ ή ο κόσμος γύρω μου. Το ίδιο συνέβη και με το βιβλίο αυτό. Παρατηρώ τα πάντα γύρω μου, όχι όμως με την έννοια που αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι γενικά. Παρατηρητής της ζωής… Αφορμή όμως για να γράψω κάτι μπορεί να μου δώσει και μία εικόνα, ένα τοπίο, μια μελωδία, ένα αντικείμενο. Δεν είναι τυχαίο που μέσα στο βιβλίο θα δεις πολλές φορές τα πράγματα να παίρνουν μορφή και ανθρώπινη διάσταση. Ένα παράθυρο για παράδειγμα που εξιστορεί ιστορίες περασμένες, τα χαλάσματα ενός ξεχασμένου σπιτιού που σπαράζει στα συντρίμμια του, μια βαλίτσα που παραπονιέται για το φεύγα που ακόμα δεν εκπληρώσαμε παρέα…Όλα αυτά. συνθέτουν το Μια ματιά.

Ποιο είναι το μήνυμα που επιθυμείς να περάσεις στο αναγνωστικό κοινό μέσω των ποιημάτων σου;

Τελειώνοντας το βιβλίο ο εκάστοτε αναγνώστης, θέλω να έχει έναν προβληματισμό∙ γύρω απ’ όλα. Να καθίσει και να σκεφτεί τι ήταν αυτά που του είπα; Θέλω να έχει δημιουργήσει εικόνες με το μυαλό του, να έχει έρθει σε μια επικοινωνία με το μέσα του. Άραγε έχω εκπληρώσει αυτό το φεύγα που μου υποσχέθηκα κάποτε; έχω ζήσει τον έρωτα; αγαπώ; αγαπιέμαι; ζω ή περιμένω να ζήσω; Αφύπνιση συναισθημάτων και συνείδησης, αυτά επιδιώκω κι ο καθένας ας λάβει το μήνυμα που έχει ανάγκη περισσότερο να λάβει. Εξάλλου ο καθένας βλέπει τα πράγματα από την δική του οπτική γωνία, οπότε είναι και διαφορετικά τη μηνύματα που θα λάβει από το βιβλίο.     

Ξεχωρίζεις κάποιο ή κάποια από τα ποιήματά σου;

Είναι δύσκολο για ένα δημιουργό να το κάνει αυτό, το φαντάζεσαι υποθέτω. Όλα τα ποιήματα έχουν την δική τους θέση μέσα μου, γιατί αν μη τι άλλο είναι κομμάτια μου. Αλλά αφού πρέπει να το κάνω, θα σου ξεχωρίσω τρία: την Μποέμισα καρδιά, το Μαξιλάρικαι την Βαλίτσα. Η “Μποέμισα καρδιά” μαζί με την «Βαλίτσα» είναι εκείνα το ποιήματα που κάθε φορά μου θυμίζουν ότι πρέπει να αφήνω την καρδιά μου ελεύθερη, να ταξιδεύει, να χάνεται, να ονειρεύεται και να διεκδικεί τα θέλω της προκειμένου να φτάσει στους λειμώνες της δικής της ευτυχίας∙ να φεύγει, ακόμα κι αν πρέπει να περάσει από ανηφοριές. Το “Μαξιλάρι” από την άλλη το ξεχωρίζω γιατί περιγράφει με το πιο όμορφο κι αισθησιακό τρόπο τον έρωτα. Παρότι ο έρωτας είναι ένα θέμα κοινό σε αρκετά ποιήματα μέσα στο βιβλίο, εδώ νομίζω τον ζω στο ζενίθ του, ζωντανεύοντας όλες τις αισθήσεις και τα ένστικτα. Εξυμνείται στο ποίημα αυτό το μεγαλείο του έρωτος. Είναιένας έρωτας μοναδικός,  που ακόμα κι αν έφυγε κάποια στιγμή, γύρισε και δεν σε νοιάζει που ήταν και τι έκανε.. φτάνει που είναι πλάι σου, στο προσκεφάλι σου, στο μαξιλάρι σου!

 

Πόσο χρονικό διάστημα διήρκεσε η συγγραφή του εν λόγω βιβλίου;

Η ματιά ξεκίνησε να γράφεται αρκετά νωρίς θυμάμαι, μόλις ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του πρώτου μου βιβλίου, το Ημερολόγιο Σκέψεων. Εκείνο κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2014. Οι πρώτοι καινούριοι στίχοι άρχισαν να γράφονται από τον Νοέμβριο κιόλας εκείνης της χρονιάς και το τελευταίο ποίημα γράφτηκε τον Οκτώβρη του 2016. Συνολικά είναι ένα ταξίδι δύο χρόνων.

 Είσαι στα βήματα του επόμενου συγγράμματός σου;

Ναι!!! Όπως συνέβη με τη Ματιά, έτσι γίνεται και τώρα. Λίγο μετά την έκδοση του βιβλίου, ξεκίνησα πάλι να γράφω, αν και θα σου μαρτυρήσω πως κάποια στιχάκια σκόρπια είχα ήδη γραμμένα στο σημειωματάριό μου. Το ζιζάνιο μέσα μου δεν μ’ αφήνει και χαίρομαι που δεν το κάνει. Όταν δεν γράφω, δεν στο κρύβω, ανησυχώ. Φοβάμαι ότι κάτι δεν πάει καλά μέσα μου, πως κάτι χάλασε. Μπορώ να πω ότι διανύω μία πολύ εποικοδομητική συγγραφικά περίοδο και έχω γράψει αρκετά πράγματα, τα οποία βέβαια είναι ακόμα σε στάδιο πρώτης αποτύπωσης και επεξεργασίας. Έχουμε αρκετό καιρό μπροστά μας για το επόμενο βήμα. Καλά να είμαστε και όλα θα γίνουν!

 

Ποια είναι τα όνειρα και οι προσδοκίες του Γιώργου Βαγγελάκη;

Ο Γιώργος είναι ένα πλάσμα περίεργο για τους πολλούς. Τα θέλω του, τα όνειρά του και οι προσδοκίες του, πολλές φορές τον κάνουν να φαίνεται παράξενος, ίσως παράταιρος κι ατέρμονα αιθεροβάμων. Δεν μιλάω σε επαγγελματικό επίπεδο. Αυτό τρόπον τινά το έχω καταφέρει, αν κι έχω ακόμα να κάνω πολλά, πάρα πολλά, ως εκπαιδευτικός και χαίρομαι που βλέπω να έχω δρόμο μπροστά μου. Αυτό σημαίνει πως δεν επαναπαύομαι και πως προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος. Αλίμονό μου σε διαφορετική περίπτωση! Αυτό για το οποίο κάνω λόγο είναι το προσωπικό κομμάτι. Είμαι ένας άνθρωπος μοναχικός, όχι μόνος. Επιδιώκω να περνώ ώρα με τον εαυτό μου, να συνδιαλέγομαι μαζί του, να σκέφτομαι, να προβληματίζομαι, να αναζητώ. Δεν τη φοβάμαι τη μοναχικότητα, την επιζητώ. Τη μοναξιά όμως την φοβάμαι. Φοβάμαι μην έρθει και κυριεύσει τα πάντα . Την βλέπω, την αισθάνομαι παντού γύρω μου και με τρομάζει. Όνειρο λοιπόν του Γιώργου είναι να ζήσει τον έρωτα, όπως ακριβώς τον αποτυπώνει στις σελίδες των βιβλίων του. Να είναι δυνατός, παθιασμένος, με τις εντάσεις του φυσικά, αμοιβαίος και να οδηγήσει σε μία βαθιά, ουσιαστική κι ανιδιοτελή αγάπη. Να έχει την συντροφικότητα που λείπει όλο και περισσότερο, τόσο σε ερωτικό αλλά όσο και σε φιλικό επίπεδο, και να παραμείνειπιστός στο ήθος και τις αξίες του, όσο κι αν οι καιροί αλλάζουν∙ όσο κι αν κάποιοι τον λένε ελαφρώς δύστροπο. (γέλια).

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

O Γιώργος Βαγγελάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη της Πρέβεζας. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Συγκεκριμένα του Ιστορικού. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές πάλι στην Κρήτη, στην κατεύθυνση της Εκπαίδευσης. Λόγω σπουδών λοιπόν έχει ζήσει στην Κρήτη 7 χρόνια συνολικά (2003 -2007) και (2010 – 2013). Μια περίοδος ιδιαίτερα όμορφη, όπως για όλους μας τα φοιτητικά χρόνια, με την διαφορά ότι ο Γιώργος Βαγγελάκης κατάφερε να γυρίσει στο Ρέθυμνο και να ζήσει δεύτερη φορά εκεί!
Την περίοδο εκείνη είναι που αρχίζει και γράφει τα πρώτα του κείμενα, τα οποία εν τέλει θα οδηγήσουν τον Οκτώβριο του 2014 στην έκδοση της πρώτης συλλογής με τίτλο “Ημερολόγιο Σκέψεων” από τις εκδόσεις Bookstars.
Το 2013 μετέβη στην Αθήνα για μόνιμη διαμονή, κάνοντας στροφή στην ειδική αγωγή και πλέον ζει και εργάζεται στην πρωτεύουσα ως ειδικός παιδαγωγός.
Το βιβλίο “Μια Ματιά” κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2017, από τις εκδόσεις Οδός Πανός. 
 
 

 

Αρθρογράφος

mm
Έλσα Αγοραστού
Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ