Μία φορά και …ένα πυροτέχνημα

5 Φεβρουαρίου 201823:08

Όλοι έχουμε δει πυροτεχνήματα να φωτίζουν τον ουρανό στα πλαίσια μίας εκδήλωσης… μικρής ή μεγάλης. Ωστόσο τα πυροτεχνήματα έχουν την δική τους ιστορία την οποία λίγοι γνωρίζουν. Οι πρώτες αναφορές πυροτεχνημάτων χρονολογούνται τον 7ο αιώνα στην Κίνα. Σύμφωνα με τους ιθαγενείς τα πυροτεχνήματα χρησιμοποιούνταν για να διώχνουν τα κακά πνεύματα αλλά και για να συνοδεύουν τις προσευχές τους για χαρά και ευημερία. Τελικά, η τέχνη και η επιστήμη της δημιουργίας των πυροτεχνημάτων εξελίχθηκε σε ανεξάρτητο επάγγελμα.

Στην Αρχαία Κίνα, οι πυροτεχνουργοί, τιμόντουσαν για τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους. Ένα ρεκόρ το 1264 δηλώνει ότι η ταχύτητα του πυραυλοκίνητου πυροτεχνήματος εδάφους τρόμαξε την αυτοκράτειρα Dowager Gong Sheng κατά τη διάρκεια μιας γιορτής που διοργανώθηκε προς τιμήν της από το γιο της -αυτοκράτορα Lizong of Song (1224-1264). Κατά τον 14ο αιώνα τα πυραυλικά προωστικά είναι ιδιαιτέρως κοινά στους πολέμους. Ωστόσο, στην Κίνα οι τελετές και οι γιορτές πραγματοποιούνταν κυρίως για εξοχότητες και πλούσιους πριν τον 14ο αιώνα. Μόνο στη Δυναστεία των Μινγκ έπεφταν πυροτεχνήματα με κάθε αφορμή – γενέθλια, γάμο, εορτασμός Νέου Έτους κτλ.

Οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν ότι οι Κινέζοι επινόησαν τα πυροτεχνήματα περίπου το δέκατο αιώνα της Κοινής μας Χρονολογίας, όταν χημικοί της Ανατολής ανακάλυψαν ότι ο συνδυασμός του νίτρου (νιτρικό κάλιο) με το θείο και τον ξυλάνθρακα παράγει μια εκρηκτική ύλη. Εξερευνητές της Δύσης, όπως ο Μάρκο Πόλο, ή ίσως Άραβες έμποροι έφεραν αυτή την εύφλεκτη ουσία στην Ευρώπη και, το 14ο αιώνα, εντυπωσιακές επιδείξεις πυροτεχνημάτων ψυχαγωγούσαν το ευρωπαϊκό κοινό.

Αλλά η σκόνη που πρόσφερε αυτή την ευχάριστη αναψυχή ήταν εκείνη που άλλαξε και το ρου της ευρωπαϊκής ιστορίας. Οι στρατιωτικοί χρησιμοποίησαν αυτή την ουσία, η οποία έγινε γνωστή ως πυρίτιδα, για να εκτοξεύουν μολύβδινες σφαίρες, να ανατινάζουν τείχη κάστρων και να συντρίβουν πολιτικές δυνάμεις.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήδεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]