Μια κοινωνία «βαριά» αρ…ιστερή! Της Μαργαρίτας Γεροχρήστου

16 Νοεμβρίου 202018:36

 Με αφορμή την συζήτηση σχετικά με την πορεία για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, για μία ακόμη φορά τα κόμματα της αριστεράς κόντρα σε κάθε λογική αρνούνται να κάνουν το αυτονόητο. Ποιό είναι το αυτονόητο αυτή την φορά? Να υπακούσουν στηρίζοντας τις απαγορεύσεις που ισχύουν με σκοπό την μείωση της διασποράς του κορονοϊού.

  Προσπαθώ να καταλάβω γιατί τα κόμματα της αριστεράς πάνε κόντρα σε κάτι τέτοιο. Είναι το θέμα τους η άρνηση της ύπαρξης της πανδημίας; Είναι η διαφωνία τους πάνω στα μέτρα που πήρε αυτή η κυβέρνηση για την αντιμετώπηση της? Θα μπορούσα ίσως να προσπαθήσω να σκεφτώ μία λογική εξήγηση αν δεν ήταν ένα θέμα τόσο ξεκάθαρα σημαντικό. Είναι μία πανδημία, κάτι που συμβαίνει παντού και το πολεμάει όλος ο πλανήτης. Με την συντριπτική πλειοψηφία του να ακολουθεί τα ίδια μέτρα πάνω κάτω, καταρακώνοντας τις οικονομίες προκειμένου να σωθούν ζωές. Σίγουρα κάνοντας και λάθη αλλά κατα βάση με τα ίδια «όπλα», τον περιορισμό των συναθροίσεων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Τι είναι λοιπόν αυτό το τόσο δύσκολο που η αριστερά δεν θέλει να καταλάβει ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει? Είναι η λογική αυτό που μάχεται ή απλά «φτύνει» στα μούτρα χωρίς ντροπή όσους κινδύνεψε και κινδυνέυει η ζωή τους από την πανδημία; Είναι η απαξίωση όσων έχασαν την ζωή τους από αυτή ή είναι απλά η αγκύλωση σε ιδεοληψίες που βάζουν σε κίνδυνο την ζωή τόσων ανθρώπων? Είναι ένα απο αυτά ή όλα μαζί που κάνουν την αριστερά να φέρεται σαν κακομαθημένο παιδί που απαιτεί διαφορετική μεταχείριση και να εξαιρεθεί από τους κανόνες;

 Φταίει μόνο η αριστερά που φέρεται έτσι? Η αλήθεια είναι πως όχι. Το πρόβλημα δεν είναι η αριστερά. Το πρόβλημα είναι η ανοχή της κοινωνίας και της πολιτείας σε κάθε καπρίτσιο της αριστεράς. Το πρόβλημα είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ηρωποιεί την παραβατικότητα στο όνομα μιας επανάστασης που μονίμως πλήτει τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα -που ζουν ή εργάζονται στο κέντρο- σπάζοντας ό,τι βρει μπρόστα της. Ακριβώς αυτά δηλαδή που η αριστερά έχει κάνει σημαία ότι υπερασπίζεται. Βαραίνει λοιπόν η ευθύνη την αριστερά που δεν καταδικάζει αυτές τις πράξεις και χαιδεύει τα αυτιά όλων αυτών, αλλά βαραίνει κι ολόκληρη την κοινωνία που ανέχεται τις παρανομίες μιας μερίδας ανθρώπων που θέλει να εξαιρείται από νόμους και κανόνες. Μια κοινωνία που ανέχεται να πληρώνει συνέχεια τα σπασμένα- κυριολεκτικά και μεταφορικά- των κακομαθημένων που με τις πράξεις τους κάνουν κακό μόνο στους πολλούς και λιγότερο ευνοημένους.

 Όταν λοιπόν η κοινωνία ανέχεται την κατάληψη του σχολείου, δεν πλήττει τα παιδιά που έχουν να πάνε σε ιδιωτικό. Όταν ανέχεται να γράφουν με σπρέι στον άγνωστο στρατιώτη. ‘Οταν χειροκροτά έναν έφηβο που μουντζώνει εκλεγμένους εκπροσώπους της πολιτείας, σε μία δημοκρατία που του επιτρέπει να μουντζώσει χωρίς να συλληφθεί, έχει ευθύνη και η κοινωνία. Έχει ευθύνη λοιπόν η αριστερά που «χαιδεύει» τετοιες συμπεριφορές. Περισσότερες ευθύνες όμως έχουμε όλοι γιατί επιτρέπουμε σε κάθε κακομαθημένο παραβατικό που πλήτει την τσέπη μας σπάζοντας δημόσια ή ιδιωτική περιουσία να το κάνει ξανά και ξανά.

 Το πρόβλημα δεν είναι η κακομαθημένη αριστερά, ούτε η πορεία για το πολυτεχνείο εν μέσω πανδημίας. Το πρόβλημα είναι πως ένα τεραστιο κομμάτι της κοινωνίας για διάφορους λόγους νομίζει ότι κάνει αντίσταση σπάζοντας κι όχι χτίζοντας. Νομίζει ότι κάνει αντίσταση με κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια κι όχι με ανοικτά, καταδικάζοντας σε χαμηλού επιπέδου εκπαίδευση γενιές ολόκληρες. Το πρόβλημα ότι μία μεγάλη μερίδα της κοινωνίας έχει την επιλεκτική ευαισθησία απέναντι στον ανθρώπινο πόνο βλέποντας μέσα από τα κομματικά γυαλιά του και μόνο. Μια κοινωνία που δεν την πειράζει να εκμεταλεύεται η αριστερά τον θάνατο κατά πως την βολεύει. Γιατί δυστυχώς ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας αντί να επιλέγει να αγωνίστει και να ξεχωρίσει κάνοντας κάτι καλύτερο, επιλέγει να μπεί στο «μπουλούκι» για να μην αντιμετωπίσει τις ευθύνες του. Να νιώσει ότι φταίει όσο φταις γιατί έτσι βρίσκει όμοιους του. Μια κοινωνία που είναι βαριά αριστερή είναι και βαριά άρρωστη.

Μαργαρίτα Γεροχρήστου

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήδεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr