Μητσοτάκης σε Στόλτενμπεργκ για Τουρκία: Η τακτική των ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ αδικεί την Ελλάδα

11 Οκτωβρίου 201908:52

Την τακτική των ίσων αποστάσεων που συνηθίζει να κρατά το ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκία αποδοκίμασε δημοσίως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσία του γενικού γραμματέα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ.

Αποτελεί ίσως τη μοναδική ανοιχτή παρέμβαση ηγέτη για τη στάση που κρατά η Συμμαχία στις τουρκικές προκλητικότητες, δεδομένου των  παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου. 

Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε πως η Ελλάδα   θέτει μονίμως τα ζητήματα αυτά και εντός του ΝΑΤΟ και υπογράμμισε πως από ένα σημείο και πέρα η τακτική ίσων αποστάσεων ως ένα βαθμό μπορεί να είναι αναμενόμενη. “Θεωρώ όμως ότι είναι τακτική η οποία αδικεί την Ελλάδα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε “διότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι θύμα παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου”.

Υπογράμμισε πως το ίδιο ισχύει βέβαια και για την Κύπρο με τα ζητήματα των τουρκικών παραβιάσεων. Είτε μιλάμε για χωρικά ύδατα είτε μιλάμε για τον εναέριο χώρο είτε μιλάμε για υπερπτήσεις είναι ζητήματα τα οποία θέτουμε πάντα υπόψιν και της Συμμαχίας. Ο πρωθυπουργός επίσης ζήτησε με έμφαση από το ΝΑΤΟ να ενισχύσει την παρουσία του στο Αιγαίο και στο νότιο τμήμα του, προκειμένου να καλυφθεί όλο το εύρος των θαλασσίων συνόρων.

Σχετικά με την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα καταδίκασε τη μονομερή ενέργεια της Τουρκίας και συντάχθηκε απόλυτα με τη θέση της Ε.Ε. «Είναι ξεκάθαρο ότι η λύση στη Συρία πρέπει να είναι πολιτική. Μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες δεν βοηθούν», ενώ πρόσθεσε   ότι «δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτή η επέμβαση δεν θα επιτρέψει σε δυνάμεις που τώρα είναι ηττημένες και διάσπαρτες να ανασυνταχθούν».

 Αναφορικά με το αν θα υπάρξουν κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία, για την επέμβαση στη Συρία,  είπε ότι η αντίδραση της Ευρώπης θα είναι οργανωμένη και συντεταγμένη. Συμπλήρωσε ότι το μέτωπο απέναντι στην τρομοκρατία είναι αρραγές ενώ ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί και στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμμετοχή της συμμαχίας στην αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών ροών, ενώ όπως είπε, ενημέρωσε τον Γενς Στόλτενμπεργκ για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ για το Αιγαίο ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή καμία απειλή χρήσης βίας, κάτι που άλλωστε είναι εκτός Διεθνούς Δικαίου. 

‘Εκανε, παράλληλα, εκτενή αναφορά στην ανάγκη να επέλθει η ειρήνη στην περιοχή, ενώ παράλληλα, σημείωσε ότι ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ την ενεργότερη συμμετοχή της Συμμαχίας στην αντιμετώπιση του μεγάλου διεθνούς προβλήματος, που είναι το προσφυγικό. 

Ειδικότερα, για τη Συρία, υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο και της αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα καταδικάζει την παραβίαση συνόρων και Συνθηκών. Χρέος της διεθνούς κοινότητας -αλλά και του ΝΑΤΟ- είναι τώρα να ασκηθεί κάθε επιρροή, ώστε να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός. Για να μην κλιμακωθεί η αστάθεια και να αποφευχθούν απώλειες ανθρώπων και νέα ρεύματα προσφύγων. Αλλά και για να μην ακυρωθούν οι επίπονες προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης της συριακής κρίσης. Γεγονότα που οδηγούν στη βίαιη αλλοίωση δημογραφικών δεδομένων αποτελούν, άλλωστε, μία πρόσθετη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ανακαλούν ιστορικές μνήμες ανάξιες του σύγχρονου πολιτισμού. Πρόκειται, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, για μία από τις νέες απειλές που εκδηλώνονται σε ένα περιβάλλον ασφάλειας διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.  

Ο πρωθυπουργός σημείωσε για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, ότι παραβιάζουν κατάφορα το διεθνές δίκαιο, δημιουργούν ένταση και υπονομεύουν τις κατευθύνσεις του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό. Επανέλαβα, τονισε, την προσήλωσή μας στη αρχή της αλληλεγγύης η οποία παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της Συμμαχίας. Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε στον κ. Στόλτενμπεργκ και την κατάσταση στο Αιγαίο, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά πως κάθε συμπεριφορά εκτός διεθνούς δικαίου και διεθνών συνθηκών είναι άγονη και εν δυνάμει επικίνδυνη. Η Ελλάδα τάσσεται ιστορικά κατά της χρήσης απειλών ή βίας και υπέρ της ειρηνικής επίλυσης όλων των διαφορών.

Συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση

Προσβλέπω στη συνεργασία μαζί σας είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποιος υπογραμμισε τον ειδικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ελληνικές δυνάμεις στο ΝΑΤΟ, ενώ η χώρα εισφέρει 2% του ΑΕΠ. Επίσης είπε ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον Ελληνα πρωθυπουργό ήταν πώς θα προσφέρουμε ασφάλεια και σταθερότητα στον κόσμο. Επίσης, είπε πως το ΝΑΤΟ θα συνεισφέρει και θα βοηθήσουν οι δυνάμεις  στην αντιμετώπιση των ρευμάτων παράτυπης μετανάστευσης.

Για την παραβίαση του διεθνούς Δικαίου

Ο κ. Στόλτενμπεργκ επισήμανε την προσήλωση της Ελλάδας στις αρχές της Συμμαχίας. Παράλληλα, υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ βοηθά την Ελλάδα απέναντι στο προσφυγικό και την παράνομη μετανάστευση στο Αιγαίο. Επιπλέον, ο κ.Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ επικεντρώνει τις προσπάθειές του στη Μέση Ανατολή ώστε να μην αναβιώσει ο ISIS. Όπως είπε, ο ISIS δεν ελέγχει πλέον κάποια περιοχή, ωστόσο έχει παρουσία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συνέστησε αυτοσυγκράτηση στην Τουρκία για την επίθεση στην Συρία, να μειωθεί ο ανθρώπινος πόνος και σημείωσε πως το μείζον είναι πως θα είναι ο ένας στο πλευρό του άλλου στον πόλεμο κατά του ISIS και στον ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό του.

Από την πλευρά του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ για την παραβίαση του διεθνούς Δικαίου και την πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ στην πρακτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα σημείωσε: “Περιμένουμε όλα τα κράτη να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι ρόλος του ΝΑΤΟ να παίρνει θέση για διεθνή ζητήματα” . Για την Κύπρο τόνισε ότι είναι σημαντικές οι προσπάθειες του ΟΗΕ να βρεθεί λύση αλλά τόνισε πως ακόμη και με ανεπίλυτη τη διαφορά προχωρήσαμε στην αντιμετώπιση από κοινού του μεταναστευτικού.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήδεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr