Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στο δήμο Δέλτα

3 Απριλίου 201920:47

Μουσείο βαλκανικών πολέμων θα αποκτήσει ο δήμος Δέλτα, καθώς όπως είπε ο δήμαρχος Μίμης Φωτόπουλος, την Παρασκευή υπογράφεται η παραχώρηση του κτιρίου του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού στον δήμο, προκειμένου να στεγαστούν τα εκθέματα. 
Ο κ.Φωτόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”, είπε ότι η δημιουργία του συγκεκριμένου μουσείου σχεδιάζεται τα τελευταία περίπου δύο χρόνια. «Εδώ στη Σίνδο υπήρχε ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός, όπου ο αρχιστράτηγος των ελληνικών δυνάμεων διαπραγματεύτηκε με τον Ταχσίν Πασά την παράδοση της πόλης. Είναι γνωστή μάλιστα η φράση που είπε ο Χασάν Ταχσίν, ο τελευταίος πασάς της Θεσσαλονίκης, “από τους Έλληνες πήραμε την πόλη και στους Έλληνες θα την παραδώσουμε”, αναφερόμενος στην πόλη μας», σημείωσε ο κ.Φωτόπουλος και πρόσθεσε: “Αυτό είναι λοιπόν το κτίριο, για το οποίο εμείς έχουμε διαπραγματευτεί με ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΓΑΙΟΣΕ και αποφάσισαν να μας το παραχωρήσουν. Η σύμβαση παραχώρησης χρήσης θα υπογραφεί την Παρασκευή. Θα είναι για περίπου 20 ή και 50 χρόνια, με ένα συμβολικό αντίτιμο”.
Όπως είπε ο δήμαρχος, είναι ένα σημαντικό γεγονός, διότι “ουσιαστικά από εδώ αρχίζει η ιστορία της ελεύθερης Μακεδονίας”, ενώ επιπλέον η περιοχή θα μπει σε διαδικασία να αναδείξει το παρελθόν της για την ανάπτυξη του ιστορικού και πολιτιστικού τουρισμού. 
Το επόμενο βήμα θα είναι η αναπαλαίωση του κτιρίου, για την οποία θα επιστρατευτούν, σύμφωνα με τον δήμαρχο, τα ειδικά στελέχη της εφορίας Νεωτέρων Μνημείων και του υπουργείου Πολιτισμού και στη συνέχεια “θα γίνει συγκριμένη μελέτη και να σωθεί και να διατηρηθεί το κτίριο και να μείνει αναλλοίωτη η ιστορία του τόπου”.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήδεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]