Όταν βρεθείς Ξάνθη, δοκίμασε το Σουτζούκ Λουκούμ – Που θα το βρεις

16 Απριλίου 201811:17

Το σουτζούκ λουκούμ είναι ένα μεγάλο, μακρόστενο λουκούμι που περιέχει ζάχαρη, γλυκόζη, νεζεστέ, νερό και καρύδια (δεμένα σε σπάγκο). Τα καρύδια μπορούν να αντικαταστήσουν την έλλειψη ζάχαρης ως γλυκαντική ουσιά. Το σουτζούκ λουκούμ αρχικά εμφανίστηκε στα χαρέμια των σουλτάνων, ενώ σερβίρεται στα καφενεία μαζί με καφέ και είναι παραδοσιακό κέρασμα στα ορθόδοξα μοναστήρια. Έχει άρωμα τριαντάφυλλου, γαρίφαλου και κανέλας.

Tο σουτζούκ λουκούμ έχει τη δική του «κρυφή» συνταγή, ώστε να είναι απαλό και μαλακό στην υφή, γλυκό στη γεύση και μοσχομυριστό, με το καρύδι, τον μούστο και την άχνη ζάχαρη που προστίθεται στο τέλος. Καρύδια, μούστος και πετιμέζι.

H διαδικασία παρασκευής του αποκτά χαρακτηριστικά ιεροτελεστίας: Περνιούνται σε σπάγκο ένα ένα ολόκληρα καρύδια. Στη συνέχεια, αφού αλεστεί το μείγμα με τον μούστο, το νερό, τη ζάχαρη και το πετιμέζι, οι παρασκευαστές βουτούν μέσα στο καζάνι τους σπάγκους με τα καρύδια και τα κρεμούν σε κολόνες για να παγώσει και να σταθεροποιηθεί το μείγμα στο φυσικό περιβάλλον. Στο τέλος, το καραμελωμένο, κεχριμπαρένιο χρώμα του λουκουμιού στολίζει η άσπρη άχνη, με την οποία πασπαλίζονται ένα ένα τα μακρόστενα λουκούμια. Στην γκάμα των μοναδικών στη γεύση γλυκών της Θράκης συγκαταλέγονται και ο μπακλαβάς, το σεκέρ παρέ, τα κουρκουμπίνια, η τουλούμπα, το σαραγλί, αλλά και το εξαιρετικό ντουντουρμά καϊμάκι. Aνατολίτικες συνταγές στην πλειονότητά τους, άλλες από την Tουρκία και άλλες από τη Συρία, παίρνουν διαφορετική όψη και γεύση με το ευωδιαστό φρέσκο, αγελαδινό και πρόβειο βούτυρο που προσθέτουν οι Θρακιώτες ζαχαροπλάστες.

Γνήσια Σουτζούκ Λουκούμ στην Ξάνθη θα βρείτε στο κατάστημα “Το Ευ Εν Τω Καρπώ” που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήδεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]