Παρουσίαση βιβλίου του Γιώργου Χατζηθεοφάνους, με τίτλο «Εθνική Στρατηγική»

6 Δεκεμβρίου 201723:20

Το βιβλίο του οικονομολόγου, υποστράτηγου ε. α., Γιώργου Χατζηθεοφάνους, με τίτλο «Εθνική Στρατηγική – Πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο» παρουσιάστηκε απόψε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, παρουσία του συγγραφέα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης, διπλωματών, ακαδημαϊκών, εκπαιδευτικών, κ.ά..

Στο βιβλίο του, ο συγγραφέας του θέτει κατ’ αρχήν το ζήτημα του της έννοιας του εθνικού συμφέροντος, την ανάγκη «καθαρού και δημόσιου» προσδιορισμού του και καταθέτει στη συνέχεια με σαφήνεια την πρότασή του σχετικά με το πώς το εθνικό συμφέρον μπορεί να υπηρετηθεί καλύτερα μέσα από ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, με μια μακροπρόθεσμη, λειτουργική και αποτελεσματική εθνική στρατηγική.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Γιώργος Χατζηθεοφάνους υπογράμμισε ότι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και η συνέχεια, στο πλαίσιο μιας καλά συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής, δίνουν τη δυνατότητα αναβάθμισης της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας, της πολιτικής αποτροπής, ασφάλειας και άμυνας και πρόσθεσε: «Δίνουν τη δυνατότητα σε ένα κράτος να δρομολογεί αυτό τις εξελίξεις, όχι να τρέχει μονίμως, όπως γίνεται τώρα, ασθμαίνοντας, πίσω από αυτές, στα πλαίσια αντιμετώπισης κρίσεων τις οποίες δρομολογεί ο αντίπαλος».

Στο βιβλίο του Γιώργου Χατζηθεοφάνους, όπως είπαν οι ομιλητές, διατυπώνονται με δομημένη σκέψη, πλήρη επιχειρηματολογία και με αναφορές σε ξένη και ελληνική βιβλιογραφία, αλλά και σε ιστορικά παραδείγματα, σκέψεις και προτάσεις για το πώς μπορεί να οικοδομηθεί σε στέρεες βάσεις μια εθνική στρατηγική, που να εξασφαλίζει την αναβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας έναντι εξωτερικών προκλήσεων και κινδύνων. 

Ερωτήματα που διατυπώνονται και απαντώνται από τον συγγραφέα, είναι μεταξύ άλλων, το πώς μπορεί να αναβαθμιστεί η στρατηγική αποτροπής της χώρας με τρόπο που να έχει πιο παραγωγικά αποτελέσματα για τα εθνικά μας συμφέροντα, ποιές θεσμικές αλλαγές απαιτούνται και πώς αυτές τεκμηριώνονται για την υλοποίηση μιας εθνικής στρατηγικής, για ποιο λόγο θα πρέπει να αναβαθμιστεί το ΚΥΣΕΑ, γιατί δεν είναι απαραίτητο ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, γιατί δεν απαιτείται να είναι «απόρρητη» η Πολιτική Εθνικής ‘Αμυνας και Ασφάλειας, κ.ά..

Ο κ. Χατζηθεοφάνους πρόσθεσε ότι η «πρωτοτυπία» του βιβλίου έγκειται στο γεγονός ότι δεν πρόκειται για ένα εγχειρίδιο το οποίο κινείται στο επιστημονικό πεδίο των διεθνών σχέσεων, αλλά αφορά στο πρακτικό επίπεδο της διαχείρισης με τη χρήση των εργαλείων του σύγχρονου management και της διατύπωσης με σαφήνεια όρων και προϋποθέσεων, για την οικοδόμηση μιας εθνικής στρατηγικής, στο επίπεδο του στρατηγικού σχεδιασμού.

«Το σύνηθες ερώτημα που διατυπώνεται είναι μπορούν να γίνουν αυτά; Φυσικά, μπορούν» τόνισε ο κ. Χατζηθεοφάνους.

«Το βιβλίο διαθέτει τα τρία στοιχεία, που ένας σύγχρονος επιχειρησιακός σχεδιαστής, στρατηγιστής, πρέπει να εξασφαλίσει : Είναι ρεαλιστικό, είναι πρωτότυπο και το τρίτο και σημαντικότερο, είναι αρχιτεκτονικά εφικτό, δηλαδή, το αντέχει η στρατηγική δομή του συστήματος» είπε, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης επί τιμή, Αλέξανδρος Μαλλιάς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήδεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr