Ποια είναι τα «Top girls» του Θωμά Μοσχόπουλου;

17 Ιουλίου 201915:43

Η Μαρία Καβογιάννη, η Βίκυ Βολιώτη, η Αλεξία Καλτσίκη, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, η Ευδοκία Ρουμελιώτη, η Σίσσυ Τουμάση και η Ειρήνη Μακρή θα είναι οι επτά πρωταγωνίστριες στο «Top girls» της Κάριλ Τσέρτσιλ, που θα σκηνοθετήσει τον ερχόμενο χειμώνα ο Θωμάς Μοσχόπουλος. Ο Μοσχόπουλος βρίσκεται συνέχεια σε αναζήτηση νέων έργων και συνεργατών και έχοντας μάθει να βλέπει σφαιρικά τα πράγματα μπορεί να διεκδικεί όσο το δυνατόν τη μεγαλύτερη δυνατή ισοτιμία στις συνεργασίες του και κυρίως, να κάνει την έκπληξη να καιροφυλακτεί στις παραστάσεις του. 

Ωραία είναι η σύμπραξη των ηθοποιών διαφορετικών γενεών στην παράσταση που ετοιμάζει με ένα επιδραστικό έργο του ’80, σύμβολο του φεμινισμού και κραυγή ενάντια στο θατσερισμό. Μπορεί να διέπεται από μια βασική φεμινιστική προβληματική, όμως είναι ένα έργο για τη γυναίκα, την πολιτική και την κοινωνική της θέση. Στην αλλόκοτη υπόθεσή του, πέντε γυναίκες από διαφορετικές περιόδους της ιστορίας και της λογοτεχνίας συναντιούνται με μια γυναίκα του σήμερα, τη Μαρλέν, για να γιορτάσουν την προαγωγή της.

Στο σημείωμα της παράστασης διαβάζουμε: «Παρόλο που το έργο είναι γραμμένο σε ρεαλιστικό κώδικα, ξεκινά με μια διάσημη ονειρική πρώτη σκηνή, όπου ιστορικοί και διάσημοι μυθοπλαστικοί γυναικείοι χαρακτήρες καταθέτουν με ευφάνταστο τρόπο τις ιστορικά διαφορετικές πτυχές του ‘κοινωνικού επιτεύγματος’ των γυναικών. Στη συνέχεια, η δράση μεταφέρεται στον χρόνο συγγραφής του έργου, όπου με μια σειρά από συναρπαστικές συγκρούσεις ανάμεσα σε σύγχρονες γυναίκες και σημαντικές ανατροπές, η συγγραφέας αναπτύσσει τις θέσεις και τους προβληματισμούς της με θεατρικά ευφρόσυνο ιδίωμα και υπέροχους σκηνικούς χαρακτήρες, δημιουργώντας ένα παλλόμενο θέαμα». 

Τη μετάφραση υπογράφει ο Θωμάς Μοσχόπουλος, τα κοστούμια η Κλαιρ Μπρέισγουελ, τα σκηνικά η Ευαγγελία Θεριανού, τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασόπουλος και βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Ρωμανός Μαρούδης.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήδεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr