Πώς νιώθει κάποιος “πίσω από τα κάγκελα”;

23 Μαΐου 201820:27

Του Θεόδωρου Μαγκριώτη

Τι συναισθήματα νιώθει κάποιος όταν η βαριά σιδερένια πύλη κλείνει πίσω του, γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να μείνει εκεί μέσα, έγκλειστος, φυλακισμένος, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής του; Ακόμη και ένας επισκέπτης, νιώθει λίγο περίεργα όταν περνάει τον μακρύ διάδρομο, ανάμεσα από τους πανύψηλους τοίχους με τα συρματοπλέγματα στις άκρες. Ακόμη κι αυτός που ξέρει ότι θα φύγει όταν τελειώσει η δουλειά του σε λίγη ώρα. Την στιγμή που κάποιοι περνούν χρόνια εκεί μέσα ή ακόμη και μεγάλο μέρος της ζωής τους.

“Ασφυκτιά” το Σωφρονιστικό Κατάστημα των Διαβατών

Δύσκολο πράγμα η στέρηση της ελευθερίας. Να μην μπορείς να κάνεις πράγματα, που για μας τους “ελεύθερους” είναι αυτονόητα, όπως το να πας μια βόλτα, να κάνεις ο,τι θέλεις την στιγμή που το θέλεις, να πας στο μπάνιο ανενόχλητος. Κάτι ξέρουν για αυτό οι αστυφύλακες που υπηρετούν στο Σωφρονιστικό Ίδρυμα Κράτησης των Διαβατών, λίγο έξω από την Θεσσαλονίκη, λίγα χιλιόμετρα μόνο μακριά από την “ελεύθερη ζωή”. Οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν σε πρώτο πρόσωπο τους κρατούμενους, τα άτομα που για μικρά ή μεγαλύτερα αδικήματα, καλούνται να εκτίσουν την ποινή τους εκεί. Στοιβαγμένοι στα στενά κελιά τους, μπορεί έως και 6 ή 7 άτομα μαζί. Λόγω της έλλειψης χώρου, δεν είναι πάντα εφικτό να διαχωρίσεις τους κρατούμενους και να τους τοποθετήσεις σωστά. Έτσι στον ίδιο θάλαμο μπορεί να βρεθούν άτομα διαφορετικής ηλικίας και από τελείως διαφορετικές παρανομίες. Γι’αυτό και οι συγκρούσεις, οι καβγάδες και οι εντάσεις είναι στην ημερήσια διάταξη. Οι κρατούμενοι βέβαια μπορούν και να εργαστούν. Υπάρχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες που μπορούν να εκτελέσουν, για ένα χρονικό διάστημα έως τρεις μήνες. Κάθε μέρα εργασίας μετράει για δύο μέρες φυλάκισης. Αλλά καθώς οι έγκλειστοι είναι περισσότεροι από τις διαθέσιμες εργασίες, κληρώνονται έπειτα από αίτηση που καταθέτουν. Επιπλέον λειτουργεί και σχολείο μέσα στο Κατάστημα, όπου οι τρόφιμοι μπορούν να ολοκληρώσουν την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μάθουν ξένες γλώσσες, ακόμη και να δώσουν εξετάσεις για εισαγωγή σε κάποιο πανεπιστήμιο.

Ανεξάρτητη Μονάδα ΚΕΘΕΑ Προμηθέας

Ξεχωριστό κομμάτι αποτελεί η πτέρυγα του ΚΕΘΕΑ, το κέντρο απεξάρτησης τοξικομανών. Εκεί οι τρόφιμοι που επιθυμούν πραγματικά να “καθαρίσουν” από τις ουσίες, μπαίνουν σε πρόγραμμα απεξάρτησης, πλήρως εκσυγχρονισμένο, με την βοήθεια ψυχολόγων και άλλων ειδικών. Διαμένουν σε ξεχωριστούς θαλάμους, τελείως διαφορετικούς από αυτούς των φυλακών. Γι’αυτό τον λόγο είναι δύσκολη και λεπτομερείς η διαδικασία αξιολόγησης των ατόμων που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό.

Οι …απίθανοι τρόποι μεταφοράς απαγορευμένων αντικείμενων

Μεγάλη ανάσα στους κρατούμενους δίνουν οι ειδικές άδειες που μπορούν να πάρουν, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους και επιστρέψουν στα σπίτια τους από 3 έως 7 μέρες. Εάν η διαγωγή τους είναι σωστή κατά την διάρκεια της άδειας, τότε η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί ανά 2 μήνες.

Ωστόσο η ελευθερία είναι γλυκιά, γι’αυτό πολλοί καταφεύγουν σε αρκετά ευφάνταστες λύσεις, για να βρουν τρόπους να δραπετεύσουν ή να φέρουν όπλα και κινητά τηλέφωνα μέσα στο Σωφρονιστικό Κατάστημα. Διάφορα αντικείμενα, από κατσαβίδια έως εξαρτήματα επιστρατεύονται , ακόμη και ένας αθώος χριστιανικός σταυρός μπορεί να κρύβει ένα επικίνδυνο όπλο. Οι κίνδυνοι πολλοί για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αλλά όπως τονίζει κι ένας αρχιφύλακας: “Αν είσαι δίκαιος και σωστός στη δουλειά σου, τότε δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Γιατί όταν κάνεις μια αδικία, τότε αυτή μπορεί να σου ξαναγυρίσει πισώπλατα.”

Αρθρογράφος

mm
Έλσα Αγοραστού
Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ