Συναυλίες, αφιερώματα και μουσικοπαιδαγωγικά προγράμματα από την ΚΟΘ

19 Δεκεμβρίου 201713:12

Εν μέσω «ασφυκτικών οικονομικών πλαισίων» και των επιπτώσεων μιας γενικευμένης -όχι μόνο οικονομικής- κρίσης, ένα χρόνο προτού συμπληρώσει τα 60 χρόνια λειτουργίας της, ο παλαιότερος στη Θεσσαλονίκη κρατικός πολιτιστικός φορέας, η άστεγη, από ιδρύσεώς της,  Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η ΚΟΘ, συνεχίζει να στέλνει τις…νότες της, όχι μόνο στους τακτικούς, μανιώδεις ακροατές-θεατές των συναυλιών της, αλλά «γεννώντας» μουσικοπαιδαγωγικά και νέο κοινό.  

Έτσι, απευθυνόμενη στους πάγιους μουσικόφιλους, αλλά και στους νέους -εν δυνάμει- λάτρεις της μουσικής, η ΚΟΘ συμπεριλαμβάνει στο νέο της πρόγραμμα, σειρά μουσικοπαιδαγωγικών δραστηριοτήτων (μουσικά παραμύθια και…συμφωνικές κωμωδίες), στοχεύοντας σε ακροατές, ηλικίας από τεσσάρων έως και 15 ετών.  

Στο πρόγραμμα της ΚΟΘ για το εξάμηνο Ιανουαρίου -Ιουνίου 2018, που παρουσιάστηκε σήμερα από την καλλιτεχνική διευθύντριά της, Ζωή Τσόκανου και τον πρόεδρο της ΕΤΟΣ της ΚΟΘ, Ούβε Μάτσκε, συμπεριλαμβάνονται: 

-Σειρά συναυλιών του «κύκλου Μπετόβεν» (Παρασκευή 12 /1, Σάββατο 17/2, στις 20.30 στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ). 

-Συναυλία, με τίτλο «Σούμπερτ: Η μεγάλη συμφωνία» (Παρασκευή19 /1). 

-Η «Φανταστική συμφωνία» του Εκτόρ Μπερλιόζ (Σάββατο10/2). 

-Συναυλία με έργα του, ελληνικής καταγωγής, συνθέτη, Κρίς Θεοφανίδη,  αλλά και η τζαζ σουίτα του Ντμίτρι Σοστακόβιτς (με τον Μύρωνα Μιχαηλίδη στη διεύθυνση και τον Αντώνη Σουσάμογλου στο βιολί), την Παρασκευή, 2 Μαρτίου, στο ΜΜΘ. 

-Η πασχαλινή συναυλία με το «Ρέκβιεμ του Μότσαρτ» (την Κυριακή, 1 Απριλίου στο ΜΜΘ). 

-Συναυλία «μπαρόκ» μουσικής (Παρασκευή, 20 Απριλίου -Βασιλικό Θέατρο), με έργα Χέντελ, Τέλεμαν, Βιβάλντι και Σαμαρτίνι και τον Μωρίς Στέγκερ -τον κορυφαίο παγκοσμίως ερμηνευτή φλάουτου με ράμφος.  

-«Βραδιά Λέοναρντ Μπερνστάιν» (4 Μαίου ?ΜΜΘ, στο πλαίσιο του έτους Μπερνστάιν). 

-Συναυλία με έργα Γάλλων συνθετών (18 Μαίου). 

-Μεγάλη συναυλία-γιορτή για το έτος Κλώντ Ντεμπισύ (25 Μαίου, στη Ροτόντα). 

-Γκαλά όπερας Τζοακίνο Ροσίνι (9 Ιουνίου στο Βυζαντινό Μουσείο).  

-Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής (21 Ιουνίου- Ανοιχτή συναυλία), αλλά και σειρά συναυλιών, με τίτλο «Παιδική γωνιά» -μουσική και παραμύθια για παιδιά 4-9 ετών. 

Το παραμύθι «Το Χελωνοτσούκαλο» της Λίζας Κωνσταντοπούλου, σε μουσική του τιμώμενου Κλώντ Ντεμπισύ (100 χρόνια από τον θάνατό του),  θα παρουσιάζεται σε πρωινές συναυλίες (για σχολεία ), στις 30 και 31/1 και 1,2 και 3/2. 

Η συμφωνική κωμωδία για παιδιά και νέους 9-15 ετών, με τίτλο «Πάμε ορχήστρα». Πρόκειται για μια κωμωδία με πρωταγωνιστές πέντε σπουδαστές μουσικής, που παρουσιάζουν μια συμφωνική συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (σε συνεργασία με τη Δραματική σχολή του ΚΘΒΕ, από 15-22/3, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ). 

«Ο Murray Perahia με την ΚΟΘ»

Με καταγωγή απ΄ τη Θεσσαλονίκη (οι γονείς του γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, αλλά ο ίδιος γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και διακρίθηκε από ηλικίας 4 ετών στις ερμηνείες του στο πιάνο), ο παγκοσμίου φήμης και βραβευμένος με δύο βραβεία «Γκράμυ» εβραϊκής καταγωγής πιανίστας,  Murray Perahia, έρχεται για πρώτη φορά στη γενέτειρα των γονιών του και υπό τη διεύθυνση της Ζωής Τσόκανου, ερμηνεύει το Adagietto από την Συμφωνία αρ. 5 Γκούσταβ Μάλερ (1860-1911) και το κονσέρτο για πιάνο αρ. 5 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 73 (Emperor) του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827). 

H συναυλία θα δοθεί την Κυριακή, 28 Ιανουαρίου, στις 8 μμ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ως αφιέρωμα στην Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

«Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, τιμούν την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος και την 70ή επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του κράτους του Ισραήλ, με αυτόν τον ξεχωριστό καλεσμένο. Το γεγονός μάλιστα, πως η οικογένεια του Murray Perahia ζούσε στη Θεσσαλονίκη πριν τον πόλεμο, προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην εδώ παρουσία του» δήλωσε, μεταξύ άλλων, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος της ΚΟΘ, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήδεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr