Στη Θεσσαλονίκη, με θεματική τη “νύχτα”

30 Ιουλίου 201820:57

Μια πρωτοβουλία του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού -που ξεκίνησε το 2017- συνεχίζεται και φέτος σε δημόσια μουσεία, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και άλλους χώρους πολιτισμού, με θεματική τη “νύχτα”. 

«Η νύχτα είναι ένα θέμα με πολλές προεκτάσεις σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης δραστηριότητας, που μπορεί να παρουσιαστεί στο κοινό μέσω ειδικά σχεδιασμένων δράσεων και εκδηλώσεων», διαβάζουμε στο ενημερωτικό σημείωμα που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα www.culture.gr

Στη φετινή δράση συμμετέχουν 17 Εφορείες Αρχαιοτήτων και 4 δημόσια Μουσεία, με 40 περίπου εκδηλώσεις, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεματικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, αφηγήσεις παραμυθιών, βιωματικά εργαστήρια, ομιλίες, προβολές και αστροπαρατηρήσεις. 

Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετέχουν από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης: Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Αρχαιολογικό Μουσείο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων της πόλης. 

Οι τρείς φορείς συμμετέχουν με διαφορετικές εκδηλώσεις, -σε ξεχωριστές ημερομηνίες στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου- συμβάλλοντας με το δικό τους τρόπο στις καλοκαιρινές δραστηριότητες κατοίκων και επισκεπτών της πόλης. 

«Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στις 2 Αυγούστου και ώρα 12.00, συμμετέχει με την θεματική ξενάγηση με τίτλο «Φωτιστικά μέσα», κατά την οποία οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για τα διάφορα φωτιστικά μέσα που είχαν στη διάθεσή τους οι βυζαντινοί. Θα συζητηθούν τόσο αντικείμενα από την καθημερινότητά τους (λυχνάρια, δαυλοί κ.λ.π.), όσο και άλλα από επισημότερες εκφάνσεις του βίου τους.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στις 8 Αυγούστου και ώρα 22.00 – 24.00, συμμετέχει με νυχτερινές περιηγήσεις στις υπαίθριες εκθέσεις «Αγρός-Οικία-Κήπος-Τόπος» και «Μνήμη και Λίθοι». Στις ενδιάμεσες στάσεις θα διαβαστούν αποσπάσματα αρχαίας ελληνικής ποίησης. 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, την 1η Αυγούστου, διοργανώνει στο Επταπύργιο, βραδιά αφήγησης ενός λαϊκού παραμυθιού που σχετίζεται με τη νύχτα, με συνοδεία παραδοσιακών και πρωτότυπων τραγουδιών και μελωδιών».

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]