Στη Θεσσαλονίκη το μεγάλο Forum για την Υγεία, Διατροφή, Ομορφιά

24 Νοεμβρίου 201809:59

Μετά τη μεγάλη επιτυχία των τελευταίων τριών ετών, το «ΔΥΟ Forum για την Υγεία» διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη. Περισσότεροι από 200 διακεκριμένοι ομιλητές, κορυφαίοι επιστήμονες και ιατροί της Βόρειας Ελλάδας αλλά και εκλεκτοί καλεσμένοι από όλη την χώρα και το εξωτερικό,  εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και καταξιωμένοι ερευνητές συγκεντρώνονται 24 και 25 Νοεμβρίου, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, για το μεγαλύτερο Forum Υγείας που διοργανώνεται στην Θεσσαλονίκη, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού σε θέματα υγείας, διατροφής και ομορφιάς.
Με το σύνθημα “Ανοίγουμε την υγεία στην κοινωνία”, το ΔΥΟ FORUM που θα διεξαχθεί με ελεύθερη είσοδο, γίνεται η «γέφυρα» όχι μόνο για την μεταφορά γνώσης και πληροφορίας αλλά και για την ανάπτυξη μίας πιο άμεσης και αποτελεσματικής σχέσης μεταξύ πολιτών και επιστημονικής κοινότητας.
Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιούν δωρεάν εξετάσεις (π.χ. αξιολόγηση φυσικής κατάστασης/εργομέτρηση, συμβουλευτική για ορθοπεδικά θέματα). Θα μπορούν επίσης να λάβουν δωρεάν περιποιήσεις προσώπου και σώματος, αλλά και εξατομικευμένες συμβουλές από διαιτολόγο.
Το πρόγραμμα των ομιλιών καλύπτει σημαντικές πτυχές της σύγχρονης ιατρικής και επιστημονικής έρευνας, ενώ αναμένονται πολλές ενδιαφέρουσες επιστημονικές ανακοινώσεις που θα αφορούν σοβαρές ασθένειες, χρόνιες παθήσεις και θέματα υγείας που απασχολούν την κοινωνία.
Από τα θέματα του Forum που αφορούν στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, το μείζον θέμα της Άνοιας  θα αναπτύξει η Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Διευθύντρια Α’ Νευρολογικής Κλινικής ΑΧΕΠΑ καθηγήτρια Νευρολογίας, Ιατρική ΑΠΘ και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, κ. Μαγδαληνή Τσολάκη. Η ίδια  θα παρουσιάσει έρευνα σύμφωνα με την οποία «η εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας σε μεγάλη ηλικία προσφέρει μεγάλη νοητική βελτίωση».
Ένα άλλο σημαντικό θέμα που θα απασχολήσει το Forum είναι η οστεοπόρωση, η «σιωπηλή επιδημία», όπως αποκαλείται, καθώς εμφανίζεται χωρίς συμπτώματα και αποτελεί την συχνότερη πάθηση των οστών. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Καθηγητής-Διευθυντής Εργαστηρίου Ανατομίας και Χειρουργικής Ανατομίας, Τμήματος Ιατρικής, Σ.Ε.Υ., ΑΠΘ., Κωνσταντίνος Νάτσης θα μιλήσει για την αρνητική επίδραση της καθιστικής ζωής στο σύγχρονο άνθρωπο, αλλά και για τις  δυνατότητες πρόληψης της οστεοπόρωσης μέσα από ειδικές συνταγογραφούμενες ασκήσεις, ενώ θα αναφερθεί στις νέες μελέτες για την ασθένεια οι οποίες δείχνουν οτι επτά στους δέκα Έλληνες έχουν χαμηλή κατανάλωση τροφών με  ασβέστιο και ανεπάρκεια βιταμίνης D.
Μεταξύ των άλλων εισηγήσεων διεθνώς αναγνωρισμένων καθηγητών ιατρικής, ο Prof. Stefanos Kales, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, θα αναφερθεί στην αξία της Μεσογειακής Διατροφής και ο Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιωάννης Παλλήκαρης θα «φωτίσει»  τα αίτια της «υπολειτουργίας» του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας.
Ο τ. Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Ερευνών Μαθησιακών Δυσκολιών, Καθηγητής Ψυχολογίας & Μαθησιακών Δυσκολιών κ. Γεώργιος Θ. Παυλίδης θα μιλήσει για το μεγάλο θέμα της ΔΕΠΥ (Διάσπαση Προσοχής-Παρορμητικότητα – Υπερκινητικότητα) που οδηγεί σε προβλήματα συμπεριφοράς και μάθησης στο σπίτι και στο σχολείο και για την άμεση σχέση μεταξύ της ΔΕΠΥ, της ΔΥΣΛΕΞΙΑΣ και του BULLYING καθώς σύμφωνα με τον ίδιο «τα άτομα με Διάσπαση Προσοχής αλλά κυρίως με Παρορμητικότητα (ανυπομονησία) και Υπερκινητικότητα είναι στο Bullying, 3 φορές περισσότερο θύτες και ως 10 φορές περισσότερο θύματα. Αντίθετα οι Δυσλεξικοί είναι κυρίως θύματα, σε πολύ υψηλότερη συχνότητα από τον μέσο όρο».
Εκτός από τους επαγγελματίες υγείας, στο Forum συμμετέχουν με ειδικά περίπτερα και σύλλογοι ασθενών, όπως ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση «Επιδέρμια», η Ομάδα Αλληλεγγύης των Ανθρώπων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, το «Άλμα Ζωής» του Νομού Θεσσαλονίκης, που στηρίζει και ενημερώνει τη γυναίκα με καρκίνο του μαστού και ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα.
Ενδεικτικά, στη  θεματολογία του Forum περιλαμβάνονται: Η υγεία των ματιών, η σημασία του εμβολιασμού, η διάγνωση και θεραπεία του ευερέθιστου εντέρου, οι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου και η πρόληψη, η στυτική δυσλειτουργία, η υγεία των μαλλιών, οι μέθοδοι αντιγήρανσης, η φροντίδα του δέρματος, οι εξελίξεις στην Αισθητική Χειρουργική αλλά και στη Μη Επεμβατική, η αισθητική οδοντιατρική, η κοσμητική γυναικολογία, η διατροφή και άσκηση στην οστεοπόρωση, η διατροφή και πρόληψη στην παχυσαρκία και η σημασία της άσκησης στην αντιγήρανση, η δυσλεξία και η διάσπαση προσοχής (ΔΕΠΥ), είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θα αναλυθούν σε βάθος και με χρόνο για συζήτηση με το κοινό.
Το 4ο Forum Υγείας (διοργάνωση του Ομίλου ΖΙΤΑ με τη συνεργασία 20 επιστημονικών ιατρικών εταιρειών) υποστηρίζεται από το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Χορηγός Επικοινωνίας του 4ου Forum Υγείας είναι το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήδεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]