Θεσσαλονίκη: Θετικοί σε κορωνοϊό 3 νοσηλευτές στο «Παπανικολάου»

7 Απριλίου 202010:20

Νέα κρούσματα θετικών υγειονομικών σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, καθώς νοσούν τρεις νοσηλευτές στο «Παπανικολάου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νοσηλευτές εργάζονται στην Πνευμονολογική κλινική και την Χειρουργική κλινική. Υπενθυμίζεται πως το «Παπανικολάου» είναι πλέον νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό. Ήδη έχουν τεθεί σε καραντίνα και σε εξέλιξη είναι η ιχνηλάτιση των επαφών τους.

Μόλις, πριν από λίγες ώρες είχε γίνει γνωστό πως νοσεί με κορωνοϊό και μία ειδικευόμενη γιατρός στο «Παπαγεωργίου». Μάλιστα, η γιατρός έκανε από νωρίς το τέστ για κορωνοϊό το οποίο βγήκε αρνητικό και το επανέλαβε λίγες μέρες αργότερα, επειδή η «ύποπτη» συμπτωματολογία επέμεινε. Το δεύτερο τεστ βγήκε θετικό και αμέσως πήγε για νοσηλεία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Άμεση και επιτακτική ανάγκη ολοκλήρωσης προσλήψεων Νοσηλευτών στη Βόρεια Ελλάδα

Μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας τμήμα Μακεδονίας – Θράκης, είχε εκδώσει ανακοίνωση όπου αναφερόταν στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της πόλης, ζητώντας ενίσχυση των δυνάμεων.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Με αφορμή την σοβαρή κατάσταση υποστελέχωσης των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και με το δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην αρχή του Απριλίου, «του πιο κρίσιμου μήνα για πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα», όπως διαρκώς τονίζεται από το Υπουργείο Υγείας, το 2ο Περιφερειακό Τμήμα της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος σας επισημαίνει τα ακόλουθα:

Παρά τις εξαγγελίες του Υπουργείου για την έγκριση 4.000 νέων θέσεων εργασίας,(γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό) από τους οποίους δηλώνεται ότι «2.000 έχουν αναλάβει υπηρεσία», δυστυχώς η κατάσταση στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι αποκαρδιωτική και η υποστελέχωση είναι κάτω από τα ασφαλή όρια.

Ο αριθμός των Νοσηλευτών που έχει προσληφθεί στη Θεσσαλονίκη συνολικά είναι μικρότερος από τον αριθμό των προσληφθέντων σε ένα μόνο Νοσοκομείο της Αθήνας, παρόλο που η πανδημία δεν γνωρίζει όρια και ανάγκες δεν υφίστανται μόνο στα Νοσοκομεία της Αθήνας.

Ο αριθμός προσληφθέντων στη Θεσσαλονίκη μέχρι σήμερα (με δύο νοσοκομεία – κέντρα αναφοράς) είναι μόλις 87 Νοσηλευτές και Βοηθοί Νοσηλευτών ενώ ενδεικτικά μόνο στο Νοσοκομείο Σωτηρία των Αθηνών έχουν προσληφθεί 112 Νοσηλευτές και Βοηθοί Νοσηλευτών!

Οι υπηρετούντες Νοσηλευτές και Βοηθοί Νοσηλευτών εργάζονται χωρίς ανάπαυση, μεγάλος αριθμός έχει λάβει την άδεια ειδικού σκοπού για τη φροντίδα τέκνων, πολλοί πάσχουν από χρόνια νοσήματα, αρκετοί έχουν λάβει ειδικές αναρρωτικές άδειες και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Είναι σχεδόν αδύνατη επομένως η ασφαλής στελέχωση των Τμημάτων των Νοσοκομείων και η τήρηση των ελάχιστων προδιαγραφών οργάνωσης του χρόνου εργασίας, ιδίως αναφορικά με τα τμήματα που βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του covid-19

Επειδή δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν η καθυστέρηση οφείλεται στα αρμόδια Γραφεία Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού της 3ης και 4ης ΥΠΕ ή σε άλλους λόγους.

Επειδή η αυτονόητη παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας, η ασφαλής στελέχωση και η ομαλή λειτουργία δεν είναι δυνατόν να αποτελεί προνόμιο της Αθήνας.

Επειδή οι υπηρετούντες νοσηλευτές έχουν οδηγηθεί στην εξουθένωση καθώς ο αριθμός τους είναι ανεπαρκής και ξεπερνούν καθημερινά τον εαυτό τους προκειμένου να στηρίξουν το ΕΣΥ, με τις αντοχές τους να μειώνονται ημέρα με την ημέρα.

 Επειδή κατά την επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, το επόμενο δεκαήμερο είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο και τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι επίσης ανάγκη να είναι σε πλήρη ετοιμότητα, επαρκώς στελεχωμένα.

Επειδή πρέπει να δοθούν αρμοδίως οι εντολές ολοκλήρωσης των διαδικασιών πρόσληψης, να υπερκεραστούν άμεσα τυχόν γραφειοκρατικά εμπόδια και να αποδοθούν ενδεχόμενες ευθύνες για την καθυστέρηση.

Επειδή οι Νοσηλευτές μάχονται καθημερινά ηρωικά κατά του κορονοϊου και είναι ανεπίτρεπτο να θεωρούνται αναλώσιμοι και να οδηγούνται στην εξάντληση «περιμένοντας» τους συναδέρφους τους των οποίων η πρόσληψη παραμένει προς το παρόν στο επίπεδο της εξαγγελίας.

Επειδή τίθεται ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΛΟΓΟΥΣ

Σας καλούμε όπως άμεσα κάνετε πράξη τις εξαγγελθείσες προσλήψεις στο σύνολο τους και όπως δώσετε εντολή στις αρμόδιες 3η και 4η ΥΠΕ ή οποιονδήποτε άλλο αρμόδιο φορέα να προβεί άμεσα στην ολοκλήρωση των προσλήψεων νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Συμβολικές δράσεις στα προαύλια νοσοκομείων

Την Τρίτη 7 Απρίλη, πανελλαδική ημέρα δράσης για την υγεία, θα πραγματοποιηθούν συμβολικές δράσεις με ολιγάριθμες συγκεντρώσεις προσωπικού των νοσοκομείων, στον προαύλιο χώρο κάθε νοσοκομείου. Επίκεντρο της κινητοποίησης της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) θα είναι το νοσοκομείο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» (στην πύλη επί της Ν. Εγνατίας). Την Τρίτη 7 Απρίλη σπάμε τη σιωπή μας, υπερασπιζόμαστε τη ζωή μας, επισημαίνει η ΕΝΙΘ σε σχετική ανακοίνωση.

typosthes.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήδεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]