«Η Θεσσαλονίκη των νερών»:Φέρτε στο φως τους μπαζωμένους χειμάρρους

27 Νοεμβρίου 201715:32

Αντιπλημμυρική προστασία σε συνεργασία με τη φύση, φέρνοντας σταδιακά “στο φως” τους μπαζωμένους χειμάρρους, προτείνουν οι συγγραφείς του βιβλίου “Η Θεσσαλονίκη των νερών” όπου αποτυπώνεται η ιστορία και η διαχείριση των υπόγειων νερών της πόλης.

   “Πολλοί συμπολίτες μας ίσως ξαφνιαστούν όταν ανακαλύψουν ότι το σπίτι που μένουν βρίσκεται επάνω ή πολύ κοντά σε κάποια πρώην κοίτη χειμάρρου. Άλλοι, μπορεί να έχουν χρήσιμες μαρτυρίες για γλυκά νερά που αναβλύζουν ακόμη στα υπόγεια της πολυκατοικίας τους. Κάποιοι άλλοι πάλι, μπορεί να έχουν διαφορετικές πληροφορίες από πρώτο χέρι ή από παλιούς κατοίκους και συγγενείς ή να παρακινηθούν από το βιβλίο να περπατήσουν για να αναζητήσουν κάποια παρακλάδια χειμάρρων ή να διασταυρώσουν επισφαλείς περιγραφές” υπογραμμίζουν στο εισαγωγικό τους σημείωμα, οι συγγραφείς του βιβλίου Γιώργος Μπλιώνης και Μιχάλης Τρεμόπουλος.

   Η έκδοση που θα παρουσιαστεί στις 30 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, χωρίζεται σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους (προϊστορική και κλασική εποχή, βυζαντινά χρόνια, οθωμανική κατάκτηση, 20ος αιώνας, σημερινή περίοδος), ενώ στο καταληκτικό κεφάλαιο σκιαγραφείται ένας πιο οικολογικός τρόπος διαχείρισης των χειμαρρικών οικοσυστημάτων.

   “Πρόκειται για την πρακτική του daylighting, δηλαδή της αποκατάστασης της κοίτης ποταμών και χειμάρρων που είχαν υπογειοποιηθεί κατά το παρελθόν” εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου, ο Γιώργος Μπλιώνης προσθέτοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη η κατάρτιση ενός Ρυθμιστικού Σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας που να διαπνέεται από νέες, πιο οικολογικές, κατευθύνσεις της επιστημονικής κοινότητας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήδεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr