Την επίσημη ένταξη της Αμφίπολης στο ΕΣΠΑ ανακοινώνει από τη Θεσσαλονίκη ο Απόστολος Τζιτζικώστας

19 Νοεμβρίου 201712:55

Την επίσημη ένταξη της Αμφίπολης στο ΕΣΠΑ ανακοινώνει από τη Θεσσαλονίκη ο Απόστολος Τζιτζικώστας με την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου την ερχόμενη Δευτέρα.

Το τεχνικό δελτίο των 200 σελίδων που κατατέθηκε πριν από μερικές ημέρες από το υπουργείο Πολιτισμού, εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή του ΕΣΠΑ. Επομένως, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα ξεκινήσουν οι εργασίες, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Κάτι απολύτως απαραίτητο, καθώς το ταφικό μνημείο έχει παραμείνει εντελώς χωρίς φροντίδα και η κατάστασή του επιβαρύνεται.

Τώρα γιατί μετά από τα σχεδόν τρία χρόνια που άφησε η παρούσα κυβέρνηση την Αμφίπολη στην τύχη της η υπουργός θεώρησε πως πρέπει να δώσει συνέντευξη Τύπου ειδικά για το έργο αυτό, ουδείς μπορεί να πει. Μάλλον επειδή το θεωρεί «πιασάρικο». Τους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου της έχει να τους δει από τον περασμένο Μάρτιο! Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πάμπολλες εκκρεμότητες ως προς τις ανασκαφές του μετρό. Τόσα θέματα καθυστερούν ή βουλιάζουν. Τίποτα δεν φαίνεται να τη συγκινεί. Μόνο πώς θα πάρει δόξα από την Αμφίπολη.

Κεντρικός ομιλητής στην παρουσίαση του ΕΣΠΑ θα είναι ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής που θα περιγράψει τα σημεία εσωτερικά και εξωτερικά του μνημείου όπου θα γίνουν τα πρώτα έργα συντήρησης. Ο Μ. Λεφαντζής ανήκει στην ανασκαφική ομάδα.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στην τοποθέτηση του αναμένεται να αναφερθεί στους σχεδιασμούς της περιφέρειας για την ανάδειξη της Αμφίπολης μέσω των Ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται παράλληλα στην παρουσία της ανασκαφέως Κατερίνας Περιστέρη η οποία θα αναφερθεί στην πορεία της μελέτης του μνημείου, τρία χρόνια μετά την αποκάλυψη του.

Στη συνέντευξη τύπου κλήθηκαν όλοι οι επιστήμονες του ΑΠΘ που συμμετέχουν στη διεπιστημονική ομάδα όπως και συνεργάτες που συνέβαλαν στην ανασκαφή.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήδεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]