Το πάρκινγκ, το πάρκο και ένας Δήμος σε σύγχυση

25 Απριλίου 201812:57

Αν κάποιος σήμερα στην Θεσσαλονίκη θεωρήσει ότι δεν υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα το πάρκινγκ στην πόλη, είτε δεν έχει καμιά δραστηριότητα μέσα στην πόλη, είτε έρχεται ως επισκέπτης. Και όταν λέμε σοβαρό πρόβλημα δεν εννοούμε φυσικά μόνο το κέντρο. Ίσως σε περιοχές γύρω από αυτό να έχουν ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα. 

Σε άρθρο του thessalonikipress.gr με τίτλο Η έλλειψη θέσεων Parking στο κέντρο «σκοτώνει» αγορά και τουρισμό υπήρχαν έντονες αντιδράσεις ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν ένα κέντρο χωρίς καθόλου αυτοκίνητα και σε αυτούς που θεωρούν ότι το κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να είναι χωρίς αυτοκίνητο. Το βέβαιο είναι ότι όλοι έχουν δίκιο, ίσως περισσότερο οι δεύτεροι αφού ο τουρισμός της Θεσσαλονίκης βασίζεται στο αυτοκίνητο, είτε είναι εσωτερικός είτε εξωτερικός

Βέβαια υπάρχει και η άλλη λύση, αυτή της κοινής λογικής, που είναι το ενδιάμεσο, δηλαδή να μπορούν να ικανοποιηθούν όλες οι ανάγκες.

Εκεί ακριβώς ήρθε το δεύτερο άρθρο του thessalonikopress.gr με τίτλο “Ο Δήμος Θεσσαλονίκης χάνει 100.000 τον μήνα και χρεώνεται 5.εκ ευρώ – Δείτε γιατί” με αναφορά στο πάρκινγκ της Πλατείας Ελευθερίας και το οποίο πρόκειται να μετατραπεί σε πάρκο (μάλιστα το κόστος μόνο της δεντροφύτευσης παραπέμπει σε μια mini αναδάσωση του Σείχ Σου και θα το αναλύσουμε σε άλλο άρθρο) με τις αντιδράσεις να είναι και εδώ έντονες. 

Και πάλι δύο στρατόπεδα με το ένα, να είναι υπέρμαχο για το κλείσιμο και το άλλο να μείνει ως έχει. Μάλιστα για την αποτύπωση της κατάστασης, το thessalonikipress.gr κατηγορήθηκε ότι παίρνει το μέρος του επιχειρηματία που διαχειρίζεται το πάρκινγκ που όμως, τόσο η δήλωση στο thessalonikipress.gr  της Αντιδημάρχου κυρίας Αγγελίδου ότι είναι σε άριστη συνεργασία με τους διαχειριστές του πάρκινγκ οι οποίοι μάλιστα με έγγραφο τους (!) δηλώνουν ότι θα αποχωρήσουν όταν τους ζητηθεί χωρίς να προσφύγουν σε ένδικα μέσα, όσο και η παραπομπή μας στον Δήμο από τους επιχειρηματίες, για πληροφορίες σχετικά με το Parking όταν απευθυνθήκαμε σε αυτούς, εκθέτουν Δημοτικούς Συμβούλους που επώνυμα και με σχόλιο τους έτρεξαν να το υιοθετήσουν.

Θανάσης Παππάς: Εξετάζουμε λύσεις για το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί με το κλείσιμο του πάρκινγκ 

Μιλώντας στο Thessalonikipress.gr ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης κ.Παππάς, ανέφερε πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης προς το παρόν, για το πρόβλημα που έχει προκύψει από το κλείσιμο του πάρκινγκ της Πλατείας Ελευθερίας προσανατολίζεται σε δύο κυρίως λύσεις. Η πρώτη αφορά το πολυόροφο πάρκινγκ στην Πολυτεχνείου, το οποίο ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών και ευελπιστεί σε μια τέτοια λύση όπου θα δοθεί στο Δήμο το δικαίωμα να το διεκδικήσει.

Η δεύτερη αφορά την σκέψη να γίνει μια γραμμή με ένα ηλεκτρικό λεωφορείο το οποίο θα ξεκινά από τον χώρο του Δήμου και του parking που υπάρχει στην περιοχή και θα καταλήγει στο κέντρο

Εδώ ακριβώς είναι που υπάρχει η αντίδραση στο κλείσιμο του πάρκινγκ χωρίς πρώτα να έχει δοθεί λύση. 

Το πολυόροφο πάρκινγκ στην Πολυτεχνείου υπάρχει ήδη και δεν δημιουργεί νέες θέσεις, και η λύση της μεταφοράς θα είναι εφικτή όταν η κίνηση που υπάρχει σήμερα στην Τσιμισκή θα πάψει να υφίσταται σε τέτοιο βαθμό. 

Το πάρκινγκ της Πλατείας Ελευθερίας όπως δείχνει και το infographc παρακάτω, είναι πάρκινγκ στάσης-στάθμευσης αφού εξυπηρετεί επιχειρηματίες, επισκέπτες σε γραφεία και τουρίστες. 

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών θα έχει και το μεγαλύτερο έργο

Από την στιγμή που θα κλείσει το πάρκινγκ θα πάρει κάποιο χρόνο, σημαντικό ίσως, αλλά όλοι θα προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Όμως τα έσοδα που θα χάσει ο Δήμος είναι σημαντικά, μιλάμε για 100.000 ευρώ τον μήνα. Αυτά τα έσοδα θα πρέπει να καλυφθούν γιατί θα λείψουν από το ταμείο του. Και είναι έσοδα χωρίς κόστος

Η κυρία Αγγελίδου αντιδήμαρχος Οικονομικών, μιλώντας στο Thessalonikipress.gr ανέφερε πως το έσοδα που θα χαθούν από τον κλείσιμο του πάρκινγκ, προβλέπεται να αντικατασταθούν από το σύστημα “Thesi” το οποίο δέχθηκε βολές στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.

Η ίδια βέβαια το υπερασπίστηκε σημειώνοντας ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα αφού το σύστημα είναι στην αρχή και θέλει ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής. 

Προβληματισμένη η αγορά – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου: “Ο Δήμος δεν ήρθε σε διαβούλευση μαζί μας”

Γύρω από το πάρκινγκ της Πλατείας Ελευθερίας υπάρχουν εκατοντάδες γραφεία, καταστήματα εστίασης και φυσικά εμπορικά καταστήματα. Το Thessalokinipress.gr μίλησε με επαγγελματίες οι οποίοι είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι κυρίως γιατί, ο Δήμος δεν δίνει πρώτα λύσεις και μετά να έπειτα να δημιουργήσει το πάρκο

Μάλιστα ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Φιλιππίδης,  ανέφερε ότι ο Δήμος δεν ήρθε σε ζήτησε την γνώμη του Εμπορικού κόσμου και ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο άμεσο μέλλον να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις. Σημείωσε επίσης πως αν ο Δήμος έρθει σε διαβούλευση με τον Εμπορικό Σύλλογο, είναι έτοιμος να καταθέσει και προτάσεις

Γιατί δεν συζητάει ο Δήμος μια ενδιάμεση λύση 

Όλοι συμφωνούν ότι το πάρκινγκ της Πλατείας Ελευθερίας θα πρέπει να αλλάξει όψη και για πολλούς χρήση, να δοθεί δηλαδή στο κόσμο ως πάρκο. Όμως προκύπτουν πολύ σοβαρά ερωτήματα. 

Το πρώτο είναι το κόστος. Να σημειώσουμε ότι για άλλες πλατείες όπως αυτή στην Ξάνθη, με τριπλάσια έκταση, έργα σοβαρά επί της πλατείας, δαπανήθηκαν τα ίδια ακριβώς χρήματα. Εδώ μιλάμε 5εκ. ευρώ για επιχωματώσεις και δέντρα!!

Το δεύτερο αφορά την χρήση. Πως είναι δυνατόν να το δεις αποκλειστικά ως πάρκο όταν δεν υπάρχουν κατοικίες στην γύρω περιοχή, όταν οι επισκέπτες είναι κυρίως διερχόμενοι που κατευθύνονται στο κέντρο

Τρίτο, τι θα γίνει το βράδυ όταν θα πέφτει στο σκοτάδι. Σε πλατείες όπου γύρω από αυτές ζει κόσμος και έχουν κίνηση όλες τις ώρες η παραβατικότητα είναι αυξημένη, 

και τέλος, γιατί ο Δήμος δεν επιλέγει την μέση λύση, δηλαδή, το κάτω μέρος της Πλατείας να γίνει μνημείο όπως πολύ σωστά έχει ειπωθεί, το πάνω μέρος να παραμείνει πάρκινγκ, και ενδιάμεσα να γίνουν “μονοπάτια” πάρκου.

Για τις προτάσεις που μιλάνε για δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ, και εδώ τα ερωτήματα είναι μεγάλα διότι υπήρξε σχετική μελέτη. 

Το μόνο που έχει να απαντήσει ο Δήμος είναι, γιατί τόση βιασύνη

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήδεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]