Τσίπρας σε υπουργούς: Δεσμευτείτε ότι δε θα στηρίξετε πρόταση μομφής της ΝΔ

16 Οκτωβρίου 201816:00

Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους υπουργούς να δεσμευτούν ότι δε θα στηρίξουν πρόταση μομφής της ΝΔ και δε θα ρίξουν την κυβέρνηση με αφορμή το όνομα της πΓΔΜ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς να δεσμευθούν ότι δε θα ανατρέψουν την κυβέρνηση με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών στηρίζοντας ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε το αίτημα κατά την ολοκλήρωση της εισήγησής του ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου.

Στην εισήγησή του, ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη ενότητας της κυβέρνησης, σε μία περίοδο που μπορεί να δρέψει τους καρπούς μίας προσπάθειας 3,5 ετών, καθώς πλέον βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Τόνισε ότι για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο προϋπολογισμού στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου, επιβεβαιώνοντας την καθαρή έξοδο της χώρας από την μνημονική επιτροπεία. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι στο σχέδιο καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης:

— Να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, με δεδομένο ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% χωρίς το μέτρο αυτό.

— Να εφαρμοστούν τα μέτρα λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ.

Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, θα γίνει δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών παρεμβάσεων για την υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ, με αποκορύφωμα την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Προτεραιότητα, όπως είπε, είναι η εκκίνηση των διαδικασιών για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στις αρχές Νοεμβρίου, στη βάση των προτάσεων του Ιουλίου 2016 και των συμπερασμάτων του εθνικού διαλόγου.

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας έθεσε ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα την ανάγκη ενότητας της κυβέρνησης, σε μία περίοδο που μπορεί να δρέψει τους καρπούς μίας προσπάθειας 3,5 ετών, καθώς πλέον βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από όλους τους υπουργούς να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και δεν θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση, με αφορμή το ονοματολογικό, αλλά με πραγματική αιτία την επιθυμία τους να ανατρέψουν την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και ως εκ τούτου, δε θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης, κατέληξε στην εισήγησή του.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]