“Βαρόμετρο ΕΒΕΘ”: Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων του νομού για το επόμενο εξάμηνο

13 Απριλίου 201916:07

Με την παραμονή του σε θετικό έδαφος, αρκετά μακριά πλέον από τις σταθερά αρνητικές τιμές, που καταγράφονταν από το 2009 μέχρι και το 2017, δείχνει να “φλερτάρει” κατά το τελευταίο έτος ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τη Βιομηχανία στον νομό Θεσσαλονίκης, τάση η οποία επιβεβαιώθηκε και τον φετινό Μάρτιο, σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας “Βαρόμετρο ΕΒΕΘ”. Βάσει της έρευνας, η οποία διενεργήθηκε στο δεύτερο μισό του Μαρτίου από την εταιρεία “Palmos Analysis”, για λογαριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) σε δείγμα 1500 ερωτώμενων (800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών), έντονη αισιοδοξία καταγράφεται για το μέλλον, σε σχέση με το επίπεδο των εξαγωγών, η οποία (αισιοδοξία) διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη των μετρήσεων του “Βαρομέτρου” προ δεκαετίας. 
Με βάση την ίδια έρευνα, που παρουσιάστηκε σήμερα στο πολυσυνέδριο “Money Show”, στη Θεσσαλονίκη, “απόλυτα σταθεροποιημένο”, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση (Σεπτέμβριος 2018) εμφανίζεται το κλίμα στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών του νομού, σε ελαφρά αρνητικό επίπεδο παραμένει ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για το λιανεμπόριο, ενώ αισθητή είναι η μείωση της απαισιοδοξίας στον κλάδο των κατασκευών. 
 Η έρευνα για το “Βαρόμετρο ΕΒΕΘ”, που πραγματοποιείται δις ετησίως, στο δεύτερο μισό κάθε Μαρτίου και Σεπτεμβρίου, διεξάγεται με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τους υπευθύνους των επιχειρήσεων, με τη χρήση των ερωτηματολογίων που χρησιμοποιούνται από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βιομηχανία: Μικτές τάσεις, παρά τη βελτίωση
Αναλυτικότερα, το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών της Βιομηχανίας βρίσκεται στις +2 μονάδες στον νομό Θεσσαλονίκης (έναντι -2 τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο). Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο συγκεκριμένος δείκτης εμφανίζει βελτίωση σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο σε τοπικό επίπεδο (+2 από -3), σχεδόν σταθερότητα σε εθνικό (-2 από 0) και μικρή επιδείνωση σε ευρωπαϊκό (-2 από +4). Παρότι ο δείκτης στον νομό Θεσσαλονίκης φαίνεται να τείνει να εγκατασταθεί σε θετικό έδαφος, όπως προαναφέρθηκε, ωστόσο οι τάσεις που καταγράφονται είναι μικτές. Πιο αναλυτικά, με βάση τις απόψεις των συμμετεχόντων στην έρευνα, υπάρχει μείωση της παραγωγής (-5 από +4) κατά το τελευταίο εξάμηνο, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί σε αρνητικό έδαφος. Οι εκτιμήσεις όμως για την εξέλιξη της παραγωγής στο άμεσο μέλλον αναφορικά με τον νομό Θεσσαλονίκης, βρίσκονται πάλι σε σαφώς θετικό έδαφος και με ανοδικές τάσεις από τον Σεπτέμβριο 2018 (+35 από +24). Παράλληλα, αναμένεται σχετική σταθερότητα των τιμών για το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ εμφανίζεται ελαφρά θετική πρόβλεψη για την εκτίμηση της απασχόλησης στο επόμενο διάστημα, ελαφρώς, ωστόσο, χειρότερη σε σχέση με το προηγούμενο 12μηνο.
Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών: αισθητή επιδείνωση το προηγούμενο διάστημα, ισχυρές προσδοκίες για το επόμενο εξάμηνο
Απόλυτα σταθεροποιημένο εμφανίζεται το κλίμα που καταγράφεται στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στον νομό Θεσσαλονίκης σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (Σεπτέμβριος 2018) και μάλιστα σε ουδέτερο έδαφος. Έτσι, ο σχετικός Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τον τομέα των Υπηρεσιών βρίσκεται στις -03 μονάδες, έναντι +11 μονάδων σε εθνικό επίπεδο και +8 μονάδων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο το κλίμα εμφανίζεται σταθερό τόσο σε τοπικό (-03 έναντι -02), όσο και σε εθνικό επίπεδο (+11 έναντι +10) και με μικρή επιδείνωση σε Ευρωπαϊκό (+8 έναντι +13). Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών του Νομού Θεσσαλονίκης αναφέρουν: αισθητή επιδείνωση ως προς την εξέλιξη της επιχειρηματικής τους κατάστασης, καθώς και σε σχέση με τη ζήτηση κατά το προηγούμενο διάστημα, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2018, ισχυρά θετικές προσδοκίες για το επόμενο εξάμηνο και σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήδεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]