Ξανά οι δήμαρχοι για την παραμονή του θωρηκτού Αβέρωφ στη Θεσσαλονίκη

14 Νοεμβρίου 201716:37

Με δυο επιπλέον «όπλα» ενισχύεται ο αγώνας των δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας για την παραμονή του θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ» στη Θεσσαλονίκη έως και την περίοδο των εορτών, μετά την οργανωμένη επίσκεψη και ξενάγησή τους στο ιστορικό σύμβολο του Πολεμικού μας Ναυτικού. Η πρώτη ενίσχυση έρχεται από τη διαπίστωση-αναφορά του αρχιπλοιάρχου Σωτήρη Χαραλαμπόπουλου Π.Ν., ο οποίος δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του από την ανταπόκριση των Βορειοελλαδιτών στην παρουσία του πλωτού μουσείου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

«Είναι συγκινητικό αυτό που έχουμε νιώσει εδώ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο κάτω στην Αθήνα δεν το νιώθουμε. Οι 90.000 επισκέψεις, που σήμερα τις έχουμε ξεπεράσει, δείχνουν ότι εδώ στη βόρεια Ελλάδα υπάρχει μια ζεστασιά, υπάρχουν αξίες…», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του αρχιπλοιάρχου κατά την παραλαβή της εικόνας (Παναγία η Πορταΐτισσα) που πρόσφεραν οι δήμαρχοι σε ανάμνηση της επίσκεψής τους, που έγινε το περασμένο Σάββατο (11.11.2017). Μάλιστα η συμβολική και ουσιαστική επίσκεψη των δημάρχων στο θωρηκτό «Γ.Αβέρωφ» συνέπεσε με την ιστορική ημερομηνία της λήξης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (11.11.2018).

Λίγο νωρίτερα, η πολυμελής αντιπροσωπεία των δημάρχων ξεναγήθηκε σχεδόν επί δίωρο στους ιερούς χώρους της ιστορικής ναυαρχίδας, ταξιδεύοντας στις ιστορικές στιγμές των νικηφόρων αγώνων του πλοίου κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. 

Στην αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΠΕΔ-ΚΜ, και δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου και του αντιπροέδρου, και δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη, συμμετείχαν οι δήμαρχοι Γιάννης Μπουτάρης (Θεσσαλονίκης), Πέτρος Σούλας (Κορδελιού-Ευόσμου), Γιάννης Καραγιάννης (Λαγκαδά), Κώστας Μελίτος (Αμφίπολης), Κώστας Βοργιαζίδης (Βέροιας), Παναγιώτης Γκυρίνης (Αλεξάνδρειας), Κατερίνα Ιγνατιάδου (Σκύδρας), Δημήτρης Μπίνος (Αλμωπίας), ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη, Μιχάλης Γεράνης, ο αντιδήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Θόδωρος Κυζιρίδης, ο δημ. σύμβουλος Κορδελιού-Ευόσμου, και μέλος του ΔΣ της ΠΕΔ-ΚΜ, Στάθης Λαφαζανίδης, κ.ά.

«Επιμένουμε στο αίτημά μας…»

Η επίσκεψη ήρθε ως συνέχεια της πρωτοβουλίας του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών για συντονισμένη παρέμβαση των δημάρχων, οι οποίοι με επιστολή τους, που υπέγραψαν και οι 38 δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, υπέβαλαν προς την Πολιτειακή και Πολιτική ηγεσία της χώρας το «ομόφωνο και ομόθυμο αίτημα για την παραμονή στην Θεσσαλονίκη του συμβόλου των εθνικών αγώνων για ελευθερία και ανεξαρτησία έως και τις γιορτές των Χριστουγέννων», όπως ανέφεραν μεταξύ άλλων, προκειμένου «να το επισκεφθούν και να ξεναγηθούν στην κιβωτό της ιστορίας και της διδαχής όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές και πολίτες». 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί νέα παράταση στην παραμονή της θρυλικής ναυαρχίδας στην Θεσσαλονίκη έως τις 3 Δεκεμβρίου, όπως προκύπτει και επίσημα από τη γραπτή απάντηση του ΓΕΝ που εστάλη σήμερα, Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017, στον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη. «Σε απάντηση της επιστολής σας θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για το ενδιαφέρον που επιδεικνύετε τόσο εσείς προσωπικά, όσο και το πλήθος των πολιτών και σχολικών μονάδων της Κεντρικής και Βορείου Ελλάδος, αναφορικά με την παραμονή του Πλωτού Ναυτικού Μουσείου Θωρηκτού Γ. Αβέρωφ στη Θεσσαλονίκη», αναφέρει μεταξύ άλλων το ΓΕΝ.

«Νομίζω ότι καταφέραμε κάτι πολύ σημαντικό. Όταν έριξα την ιδέα πριν λίγες εβδομάδες ότι όλοι οι δήμαρχοι πρέπει να κινητοποιηθούμε για να πετύχουμε την παραμονή αυτού του θρύλου του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας μας τουλάχιστον έως τις γιορτές ακουγόταν περίεργο, ενώ κάποιοι μάς είπαν ότι είναι και ακραίο. Σήμερα έχουμε καταφέρει μια μικρή επιτυχία μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να μείνει και να κάνει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά εδώ στη Θεσσαλονίκη. Όπως καταγράφεται καθημερινά, το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ έντονο. Εκατοντάδες σχολεία και χιλιάδες πολίτες από όλη τη βόρεια Ελλάδα περιμένουν να διαβούν τα σκαλιά του πλοίου και να βρεθούν μπροστά στα μοναδικά κειμήλια της ιστορίας μας. Έως σήμερα οι επισκέψεις ξεπέρασαν τις 90.000 και είμαστε βέβαιοι ότι έως το τέλος του έτους θα ξεπεράσουν τις 200.000», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Συνδρομή από την Ένωση Αποστράτων Ναυτικού

Ο αγώνας, όμως, των δημάρχων έρχεται να ενισχυθεί και από την οικογένεια των απόστρατων αξιωματικών του Ναυτικού, η οποία δηλώνει πρόθυμη να συνδράμει στις ξεναγήσεις του κοινού, κάτι που προέκυψε από την επικοινωνία του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη με τον αντιναύαρχο ε.α. Κωνσταντίνο Γκορτζή. 

Όπως δηλώνει ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού-Παράρτημα Βορείου Ελλάδος κ.Γκορτζής, «η Ένωση έχει τη βούληση να συνδράμει με τα μέλη της στη ξενάγηση των μαθητών και των πολιτών ώστε περιοδικά να αποδεσμεύεται το πλήρωμα και οι ναύτες». «Όταν οι επισκέψεις στην Αθήνα είναι της τάξης των 48.000 κατ’ έτος, ενώ στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασαν σε λίγες ημέρες τις 90.000, τότε όλοι καταλαβαίνουμε την ανάγκη της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης παραμονής του μνημείου της ιστορίας του έθνους μας στην Θεσσαλονίκη. Κι εμείς μπορούμε να συμβάλλουμε σ’ αυτό», σημειώνει ο κ. Γκορτζής, με την πρόθεση αυτή να επιβεβαιώνεται και από τον πρόεδρο της Ένωσης υποναύαρχο ε.α. Δημήτρη Τσαϊλά. 

Ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, τέλος, κάνει ειδική αναφορά στη σχέση του πλοίου με τη βόρεια Ελλάδα, καθώς «το ακαταμάχητο θωρηκτό μεγαλούργησε στα νερά του βορείου Αιγαίου μεταξύ Θάσου, Σαμοθράκης και Λήμνου, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην απελευθέρωση νησιών αλλά και του Αγ. Όρους», υποστηρίζοντας ότι «θα μπορούσε να εξετασθεί ακόμη και το ενδεχόμενο του μόνιμου ελλιμενισμού του πλοίου στη Θεσσαλονίκη, έχοντας δεδομένη την απίθανη επισκεψιμότητα που γνωρίζει, κάτι που δεν συμβαίνει στην Αθήνα».

Αναφερόμενος, δε, στην επίσκεψη της πολυμελούς αντιπροσωπείας των δημάρχων δήλωσε «πολύ χαρούμενος γιατί με την πρωτοβουλία αυτή που πήρα, ήρθαν δεκάδες δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από όλη τη βόρεια Ελλάδα και ακούσαμε από τον αρχιπλοίαρχο κ. Χαραλαμπόπουλο την πολύ μεγάλη πορεία των 100 και πλέον χρόνων της ιστορίας του θωρηκτού».

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήδεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]